HAG/DEN HAAG | 01.04.2003.

PRESUDA BILJANI PLAVŠIĆ POSTALA PRAVOSNAŽNA

Ni odbrana ni optužba nisu uložile žalbu na presudu Biljani Plavšić – U toku pregovori sa nekom od država-članica UN u čijem će zatvoru bivša predsednica RS izdržavati ostatak kazne od 11 godina zatvora

Rok za žalbu na presudu koja je 27. februara izrečena Biljani Plavšić istekao je juče i ni jedna od strana nije se žalila na visinu kazne koja je odmerena bivšoj predsednici Republike Srpske, potvrdio nam je danas Džim Lendejl/Jim Landale, predstavnik za štampu Tribunala. Time je postala pravosnažna presuda kojom je Biljana Plavšić, nakon što je priznala krivicu za učešće u progonima na političkim, rasnim i verskim osnovama, osudjena na 11 godina zatvora.

Prema rečima Džima Lendejla još nije utvrdjeno u koju će zemlju Plavšićeva biti upućena na izdržavanje ostatka izrečene kazne. "Pregovori su u toku", rekao je Lendejl ne precizirajući sa kojom se zemljom ili zemljama pregovara. Do sada je desetak zemalja potpisalo sporazum o izdržavanju kazni koje izriče Haški tribunal. Kako nezvanično saznajemo, u slučaju Biljane Plavšić se trenutno pregovara sa Švedskom.

Sudija Volfgang Šomburg/Wolfgang Schomburg je u januaru ove godine uputio poziv Biljani Plavšić da svedoči na sudjenju dr Milomiru Stakiću. Iz činjenice da je Slobodan Kuruzović, koji je svedočio u protekla četiri dana, najavljen kao poslednji svedok na tom sudjenju, moglo bi se zaključiti da je veće odustalo od pozivanja Biljane Plavšić, ali to još nije zvanično potvrdjeno.