HAG/DEN HAAG | 13.02.2006.

PRESUDA HADŽIHASANOVIĆU I KUBURI 15. MARTA

Presuda bivšim komandantima Armije BiH u srednjoj Bosni biće izrečena punih osam meseci po okončanom suđenju – što je rekord u dosadašnjoj praksi Tribunala

Presuda Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi biće izrečena 15. marta ove godine – punih osam meseci od završetka suđenja.

Nekadašnji komandanti Trećeg korpusa i Sedme muslimanske brigade Armije BiH terete se za propust da spreče ili kazne ubistva, zlostavljanja i zatočavanja ne-bošnjačkih civila u srednjoj Bosni 1993. godine, kao i za uništavanja imovine. Najteže optužbe odnose se na ubistva koja su počinili mudžahedini u selima Miletići i Maline, kod Travnika. Suđenje je počelo u decembru 2003. godine i trajalo je 216 radnih dana. Optužba je izvela 98 svedoka a odbrana ukupno 73, od toga 62 za Hadžihasanovića a 11 za Kuburu. U završnim rečima održanim u julu prošle godine optužba je tražila kazne od 20 godina zatvora za Hadžihasanovića i 10 za Kuburu, dok su njihove odbrane pozvale sudije da ih oslobode po svim tačkama optužnice.

Presudu će izreći Raspravno veće kojim predsedava francuski sudija Žan-Klod Antoneti/Jean-Claude Antonetti, a čine ga još sudije Albertus Swart/Svart iz Holandije i Vonimbolana Rasoazanany/Rasoazanani sa Madagaskara.