HAG/DEN HAAG | 12.02.2016.

PRESUDA SEŠELJU 31. MARTA

Pretresno veće zakazalo izricanje presude lideru srpskih radikala za poslednji dan marta i naložilo vlastima Srbije da preduzmu sve neophodne mere kako bi osigurale prisustvo Šeselja u sudnici Tribunala

Presuda Vojislavu Šešelju, lideru srpskih radikala optuženom za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, biće izrečena u četvrtak 31. marta u 10 časova - navodi se u nalogu o rasporedu koji je večeras objavljen u Tribunalu.

Vlastima Srbije se nalaze da preduzmu sve neophodne mere kako bi osigurale da optuženi bude prisutan izricanju presude, te da do 15. marta obaveste Pretresno veće o eventualnim problemima s kojima se suočavaju i izvršenju ovog naloga.

Pretresno veće je, podsetimo, 6. novembra 2014. godine na svoju inicijativu odlučilo da se optuženi iz humanitarnih razlogaprivremeno oslobodi do izricanja presude, ali je Žalbeno veće usvojilo žalbu tužilaštva i opozvalo tu odluku, da bi 17. juna 2015. izdalo nalog za Šešeljevo hapsenje. Izvršenje tog naloga je, međutim, obustavljeno kako bi optuženi mogao da do presude nastavi lečenje u Srbiji.