HAG/DEN HAAG | 03.06.2016.

PRESUDA STANIŠIĆU I ŽUPLJANINU 30. JUNA

Izricanje presude Žalbenog veća u predmetu bivših čelnika policije bosanskih Srba Miće Stanišića i Stojana Župljanina zakazano za četvrtak 30. juna

Presuda Žalbenog veća Mići Stganišiću i Stojanu Župljanina biće izrečena 30. juna u 15,30 sati - saopšteno je danas u Tribunalu.

Bivši ministar policije Republike Srpske Mićo Stanišić i nekadašnji načelnik Centra službi bezbednosti Banja Luka Stojan Župljanin su u martu 2013. godine proglašeni krivim za zločine nad Muslimanima i Hrvatima širom Bosne i Hercegovine i osuđeni su na po 22 godine zatvora. Na presudu su se žalile obe strane.

Na žalbenoj raspravi održanoj u decembru prošle godine tužilaštvo je zahtevalo da se "neadekvatna" kazna od 22 godine zatvora "značajno uveća" (na 30 do 40 godina), dok je odbrana tražila da se osuđeni oslobode po svim tačkama optužnice ili da im se izreknu znatno blaže kazne. Branioci su, takođe, tražili obustavu postupka ili ponavljanje suđenja pošto je jedan od prvostepenih sudija, Danac Frederik Harhof/Harhoff, zbog navodne pristrasnosti diskvalifikovan iz prvostepenog veća koje je sudilo Vojislavu Šešelju.