HAG/DEN HAAG | 05.03.2003.

PRESUDA TUTI I ŠTELI 24. MARTA

Vojislav Šešelj će se izjašnjavati o krivnji 25. marta, a tužitelj je podnio zahtjev da mu se dodjeli branitelj. Goran Jelisić još čeka na transfer u zatvor u kojem će izdržavati ostatak kazne od 40 godina zatvora

Presuda Mladenu Naletiliću "Tuti" i Vinku Martinoviću "Šteli", optuženima za zločine u području Mostara, bit će objavljena u ponedjeljak 24. marta, izvijestio je danas glasnogovornik Tribunala Christian Chartier/Kristijan Šartje. Tužitelj je tražio najmanje 35 godina zatvora za Naletilića, a 25 za Martinovića, dok je obrana tražila oslobadjanje optuženika po svim točkama optužnice.

Vojislav Šešelj, koji je na prvom pojavljivanju pred Tribunalom 27. februara rekao da će se o krivnji izjasniti u roku od 30 dana, ponovno će biti doveden u sudnicu u utorak 25. marta da bi se izjasnio o 14 točaka optužnice koja ga tereti za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Sudac Wolfgang Schomburg/Volfgang Šomburg razmatra Šešeljev zahtjev da mu se svi prijevodi, usmeni i pisani, upućuju isključivo na srpskom jeziku, jer, kako tvrdi, ne razumije strane jezike, to jest hrvatski.

Glavna tužiteljica Carla/Karla del Ponte će sutra u Bruxellesu/Briselu razgovarati s dužnosnicima Europske unije, medju kojima Javierom/Havijerom Solanom i Chrisom Pattenom/Krisom Patenom, o pitanjima suradnje zemalja Zapadnog Balkana s Tribunalom, najavila je glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann/Florans Artman.

Nakon nedavnog puštanja iz zatvora Damira Došena, koji je bio osudjen za zločine u logoru Keraterm, na pres-konferenciji na Tribunalu novinari su upitali zašto Goran Jelisić još uvijek nije upućen na odsluženje zatvorske kazne, premda je pravomoćno osudjen još u julu 2001. Jelisić se, naime, još uvijek nalazi u pritvorskoj jedinici tribunala iako je ona predvidjena samo za optužene koji čekaju sudjenje ili im je sudjenje u toku.

"Pokušaji tajništva Tribunala da nadje zemlju u kojoj će Jelisić odslužiti kaznu zasad nisu bili uspješni", rekao je Chartier i dodao da je "problem u dužini kazne". Jelisiću je, naime, dosudjena kazna od 40 godina zatvora zbog ubijanja zatočenika u logoru Luka u Brčkom. Medjutim, u zemljama koje prihvaćaju optužene s tribunala na odsluživanje kazne ne postoje zakonske odredbe koje predvidjaju tako dug boravak u zatvoru, tako da se sada pregovara sa još nekoliko zemalja u kojima takva mogućnost postoji.