HAG/DEN HAAG | 16.11.2005.

PRESUDA ZA LAPUŠNIK 30. NOVEMBRA

Presuda bivšim pripadnicima OVK Fatmiru Limaju, Haradinu Balji i Isaku Musliuu biće izrečena poslednjeg dana ovog meseca

Presuda Fatmiru Limaju Hajradinu Bali i Isaku Musliuu, optuženih za zločine u logoru Lapušnik u leto 1998. godine, biće izrečena u sredu 30. novembra, saopšteno je danas u Tribunalu.

Suđenje trojici bivših pripadnika OVK završeno je 2. septembra ove godine posle 90 dana izvođenja dokaza, odnosno desetomesečnog postupka. Tužilaštvo je u završnim argumentima tvrdilo da je odgovornost optuženih dokazana izvan razumne sumnje te je za Limaja – kao zapovednika OVK u zoni u kojoj se nalazio logor za otete Srbe i Albance osumnjičene da su sarađivali sa Srbima – tražilo kaznu od 20 godina zatvora; za Haradina Balu – logorskog stražara optuženog da je lično učestvovao u prebijanjima, mučenjima i ubistvima zatočenika – kaznu od 18 godina zatvora; a 15 godina za Isaka Musliua, koji je komandovao jedinicom OVK stacioniranom u Lapušniku i, po tužiocu, bio neposredni zapovednik logora.

Branioci Limaja, Bale i Musliua su u svojom završnim rečima ukazivali na “nepouzdanost dokaza” koje je izvodilo tužilaštvo, “nedoslednosti” u iskazima nekih od ključnih svedoka optužbe, kao i na navodne slabosti u postupku identifikacije optuženih od strane preživelih žrtava, bivših zatočenika Lapušnika koji su svedočili u Hagu. Tvrdeći da optužba nije uspela da izvan razumne sumnje dokaže odgovornost njihovih klijenata, branioci su tražili oslobađajuće presude za svu trojicu optuženih.