HAG/DEN HAAG | 22.06.2005.

PRIPREME BEZ ZASTOJA

Pripreme za drugo suđenje za zločine u KP Domu Foča se nastavljaju, dok se čeka odluka o eventualnom transferu predmeta u Sarajevo ili Beograd.

Pripreme za suđenje Mitru Raševiću i Savi Todoviću pred Haškim tribunalom moraju se odvijati bez zastoja dok se čeka odluka o eventualnom prepuštanju njihovog predmeta nacionalnim pravosuđima, kazao je na današnjoj konferenciji o stanju postupku predraspravni sudac Jean-Claude Antonetti/Žan-Klod Antoneti i pozvao tužitelje da u septembru predaju predraspravni podnesak, kao i popis svojih svjedoka i dokaznih predmeta. On je dodao da vijeće trenutno razmatra zahtjeve tužitelja za spajanje dviju optužnica i uvođenje nekih izmjena.

"Ako u međuvremenu Posebno sudsko vijeće donese odluku a o prepuštanju ovog predmeta, tužiteljstvo će slijediti upute iz te odluke", dodao je Antonetti koji napominje da, u svakom slučaju, optuženima ne smije biti nanesena šteta zbog dugotrajnog procesa odlučivanja o transferu predmeta.

Tužitelj je predložio da se Državnom sudu u BiH prepusti suđenje bivšem zamjeniku upravnika KP doma u Foči Todoviću i komandiru straže u tom zatvoru Raševiću. Na raspravi prošlog mjeseca obrana Todovića se tome oštro protivila, dok je obrana Raševića navela da se on ne protivi suđenju u Sarajevu - ako ono bude fer i ako brzo počne. Istodobno, vlada Srbije i Crne Gore traži da se to suđenje prepusti njenim sudovima jer su optuženi odnedavno državljani SCG.

Pred Tribunalom je već održano jedno suđenje za zločine u KPD Foča, koje je zaključeno presudom od 15 godina zatvora bivšem upravniku KPD Miloradu Krnojelcu.