HAG/DEN HAAG | 09.09.2004.

PRLIĆ I OSTALI IPAK NA PRIVREMENOJ SLOBODI

Odbijen zahtjev tužiteljstva da se žali na odluku o privremenom oslobadjanju “Prlića i drugih” – Počinju pripreme za privremeno oslobadjanje

Žalbeno vijeće nije dopustilo tužiteljstvu da uloži žalbu na odluku suda o privremenom oslobadjanja šestorice bivših političkih i vojnih dužnosnika Herceg-Bosne, što znači da će uskoro početi pripreme za njihov odlazak iz pritvora Tribunala.

Jadranko Prlić, Milivoj Petković, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Valentin Ćorić i Berislav Pušić – koji su se u aprilu predali Tribunalu - tražili su u julu da im se dopusti da budu na slobodi do početka sudjenja. Raspravno vijeće koje vodi njihov predmet odobrilo je te zahtjeve, a ta je odluka objavljena 2. augusta. Tužiteljstvo je odmah najavilo da će se žaliti, te je zatražilo da se obustavi nalog o privremenom oslobadjanju dok se ne riješi pitanje žalbe.

Privremeno oslobadjanje je obustavljeno, a tužiteljstvo je potom formalno zatražilo od Žalbenog vijeća dopuštenje da uloži žalbu držeći da u odluci prvostupanjskog vijeća nije dana dovoljna težina ozbiljnosti optužbi i mogućnosti da se optuženi odbiju vratiti u pritvor. Oni se terete za kampanju vojnih napada i progon Bošnjaka u općinama proglašenim Hereceg-Bosnom. U zahtjevu tužitelja takodjer se navodi da je vijeće trebalo biti kritičnije u vezi s djelotvornošću hrvatske vlade da uhapsi optužene koji se odbiju vratiti u pritvor te da je dalo preveliku težinu navodima optuženih da neće utjecati na svjedoke i žrtve budući da to nisu ni ranije pokušali učiniti. Tužiteljstvo na kraju smatra da je prvostupanjsko vijeće pogriješilo jer nije nametnulo strože uvjete boravka optuženih na slobodi, na primjer kućni pritvor.

Tročlani panel sudaca Žalbenog vijeća je, u odluci od 8. septembra, zaključilo da tužiteljstvo u svojim argumentima nije “identificiralo moguće pogreške u prosudbama Raspravnog vijeća”. Stoga tužiteljstvu nije dopušteno da uloži žalbu, a odluka o obustavi privremenog oslobadjanja je poništena, te će šestorica bivših lidera Herceg Bosne biti oslobodjeni čim se obave potrebne administrativne i logističke pripreme.