HAG/DEN HAAG | 15.02.2006.

PROIZVODNJA STRAHA

Kako je – prema novom svedoku Miloševićeve odbrane - nastala atmosfera straha među Srbima u Hrvatskoj i kako su oni uzvratili na pretnje koje su im upućivane i nasilje kojem su izloženi 1990. godine i kasnije

Svedočenjem istoričara Marka Atlagića Slobodan Milošević želi da uspostavi "uzročno-posledičnu vezu" između atmosfere u Hrvatskoj uoči i neposredno nakon prvih višestranačkih izbora u maju 1990. godine i događaja koji su usledili a koji se u optužnici opisuju kao "udruženi zločinački poduhvat."

Atlagić je u maju 1990. izabran za zastupnika u hrvatskom Saboru na listi Saveza socijalista Hrvatske, a danas je ministar bez portfelja u "vladi Republike Srpske Krajine u izgnanstvu" i profesor "pomoćnih istorijskih nauka" Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Na početku svedočenja opisao je kako su nakon izbornog trijumfa HDZ 1990. godine po Hrvatskoj počele "volovske fešte" na kojima se mnogo pilo, pevalo i pretilo Srbima poznatim parolama iz vremena NDH. Nove hrvatske vlasti nisu na to reagovale što je, po Atlagiću, ukazivalo da se "vraća Hrvatska u njenim povjesnim granicama, bez Srba", za šta se Franjo Tuđman zalagao još 1964. godine.

U prilog tome Atlagić je citirao poznate i nepoznate izjave pokojnog hrvatskog presednika o tome kako "ne bi bilo rata da ga Hrvatska nije željela" i kako je "sretan što mu žena nije Srpkinja ili Židovka." Citirao je i izvesnog nemačkog diplomatu koji tvrdi da je 1989. na nekoj konferenciji u Bonu čuo Tuđmana kako kaže da će "tlo u Krajini postati crveno od srpske krvi." Atlagić je, takođe, naveo i nekoliko izjava Stjepana Mesića. Pored poznatog govora iz Sabora o "izvršenom zadatku – Jugoslavije više nema", Atlagić je citirao i navodnu Mesićevu izjavu od 2. marta 1990. godine u kojoj je najavio da će, kada bude formirana hrvatska država, "svi Srbi stati pod jedan kišobran."

Sem što je ukazivao da su sve to "opšte poznate stvari", Atlagić nije ničim potkrepio ove i ostale tvrdnje o namerama hrvatskih zvaničnika, "povampirenju ustaštva", "kroatizaciji" i "čistki Srba" iz policije, ministarstava i škola, napadima na pravoslavne crkve, ubistvima i miniranjima kuća i poslovnih objekata.

Na pitanje sudije Bonomija/Bonomy "da li je takvo ponašanje Hrvata navelo Srbe da počine zločine", Atlagić je najpre odgovorio da "Srbi nisu vršili zločine" da bi se zatim ispravio i rekao da je "bilo zločina na svim stranama." Sudija se zahvalio na tom "vrlo korisnom odgovoru", izražavajući nadu da će optuženi, u ispitivanju ovog svedoka, u "jednom trenutku doći i do optužnice."

Svedočenje Marka Atlagić biće nastavljeno u sredu 22. februara.