HAG/DEN HAAG | 11.10.2007.

PROTEST VUKOVARACA PRED HAŠKIM TRIBUNALOM

U protestnom pismu koje su predali sekretaru Tribunala porodice žrtava ubijenih na Ovčari godine traže "pravdenu kaznu za zločine počinjene u Vukovaru". "Da su ubili 265 pasa dobili bi veću kaznu", kaže majka Damira Polherta, ubijenog na Ovčari 20. novembra 1991. godine

Nekoliko desetina majki i rođaka žrtava ubijenih na Ovčari 20. novembra 1991. godine okupilo se danas ispred Tribunala na protestu pod nazivom "Žrtve traže pravdu". Došli su u Hag da bi izrazili nezadovoljstvo prvostepenom presudom kojom su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin proglašeni krivim i osuđeni na 20 odnosno 5 godina zatvora, dok je Miroslav Radić oslobođen odgovornosti.

U protestnom pismu koje su predali sekretaru suda Hansu Holthuisu, traži se "maksimalna, dakle pravdena kazna za zločine počinjene u Vukovaru, suđenje pravednog i nepristrasnog suda i presuda koja će žrtvama konačno doneti mir i spokoj". U potpisu je naznačeno da je za njih "Hag umro 27. septembra 2007", na dan izricanja presude Vukovarskoj trojki oficira bivše JNA.

U ime žrtava Vukovara sa sekretarom suda su se sastali Slavko Jurić, predsednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Zvonimir Šeparović koji vodi Hrvatsko žrtvoslovno društvo, gvardijan vukovarski fra Zlatko Špehar i Jaka Škondro, majka jednog od ubijenih na Ovčari.

Jurić je izjavio da je u Hag došao "zbog prijatelja koji su ubijeni na Ovčari kako bi svetu pokazao da se ne slaže sa sramotnom presudom Trubunala". Pošto, kako kaže, "zna da ne može da utiče na presudu", Jurić ovim protestom želi da "ispuni moralnu obavezu prema ubijenima".

Marija Polhert kojoj je na Ovčari ubijen sin kaže da je presuda "veliki šok i poniženje ne samo za žrtve i Hrvatsku već i za Hag i Evropu". Po njenom mišljenju, "čisto je kao suza da su za ubistva krivi Mrkšić, Šljivančanin i Radić koji su prvo uništili grad a onda sa predumišljajem odveli svoje žrtve na Ovčaru". Sina koji je 22. novembra 1991. godine trebalo da napuni 29 godina je poslednji put videla krajem oktobra te godine u vukovarskoj bolnici. Njegovo telo, ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari, je prepoznala po garderobi koju mu je, kako kaže, "sama spremila".

Kada bi imala priliku da se obrati sudijama koji su presudili Vukovarskoj trojki, šezdesetčetvorogodišnja Marija bi pitala "kako ih nije stid doneti takvu presudu". "Da su ubili 265 pasa dobili bi veću kaznu", rekla je Marija Polhert.

Učesnici skupa su na platou ispred Tribunala zapalili sveće u obliku krsta koji je uokviren srcem. U središtu srca je postavljena drvena figura koja simbolizuje žrtve poginule na Ovčari 20. novembra 1991. godine.