HAG/DEN HAAG | 30.03.2003.

PRVA PRESUDA ZA ZLOČINE U MOSTARU

Bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO Mladen Naletilić "Tuta" i njegov podredjeni Vinko Martinović "Štela" prvi su optuženici kojima se sudilo za zločine počinjene na područcju Mostara.

Prva presuda za zločine u Mostaru bit će izrečena u ponedjeljak 31. marta. Time će biti zaključen prvostupanjski postupak protiv Mladena Naletilića "Tute" i Vinka Martinovića "Štele" - bivših zapovjednika u mostarskom HVO, optuženima za zločine protiv Bošnjaka.

Zapovjednik Kažnjeničke bojne "Tuta" i njegov podređeni "Štela" opuženi su za zločine protiv čovječnosti, teške povrjede Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja. Tužitelj je dokazivao da su snage pod njihovim zapovjedništvom odgovorne za vojne napade i protjerivanja bošnjačkih civila u gradu Mostaru i okolici 1993. godine. "Štelinoj" jedinici se, medju ostalim, na teret stavlja korištenje zatočenika kao živih štitova na liniji fronte u gradu. "Tuta" je, uz ostalo, optužen da je osobno predvodio napad HVO na sela Sovići i Doljani u aprilu 1993, kad je dio bošnjačkih zatočenika maltretiran, neki i ubijeni, a selo iseljeno i dijelom razoreno.

Optuženi su poricali sve navode tužitelja, uključujući tvrdnju da je sukob u Hercegovini bio medjunarodnog karaktera zbog umiješanosti političkog vrha Hrvatske i njene vojske.

Zbog tvrdnje Naletilićeve obrane da postoje dokazi koji ga oslobadjaju odgovornosti za Soviće, bilo je odgođeno izricanje presude, prvobitno zakazano za 24. mart. No budući da je vijeće odbacilo tvrdnje obrane o oslobadjajućem karakteru odredjenih HVO zapisnika, vrlo brzo je zakazan nov datum izricanja presude.

Tužitelj Kenneth Scott/Kenet Skot je tražio najmanje 35 godina zatvora za Tutu, i 25 za Štelu, dok su branitelji Krešimir Krsnik i Branko Šerić predlagali vijeću da donese oslobađajuće presude za obojicu optuženika.

Vijeće koje čine suci Liu Daqun/Daćun, Maureen Clark/Morin Klart i Fatoumata Diarra /Fatumata Diara, razmatralo je iskaze oko 130 svjedoka optužbe i obrane, kao i 18.000 dokumenata uloženih kao dokaz u glavnoj raspravi koja je trajala od augusta 2001. do oktobra 2002.