HAG/DEN HAAG | 03.11.2003.

PSIHIJATRIJSKI NADZOR ZA KOVAČEVIĆA

Zbog "mentalnog stanja" optuženog izjašnjavanje o krivnji još jednom odgodjeno

Ni nakon drugog pojavljivanja pred sudijama Tribunala, optuženi Vladimir Kovačević, zvani "Rambo" nije se izjasnio o navodima haške optužnice.

Iako je izašao pred sudije, bivši oficir JNA, optužen za zločine počinjene u napadu na Dubrovnik, 1991. godine, nije bio u "mentalnom stanju" da se izjasni o krivnji. Njegova odbrana je ustvrdila da Kovačević razumije navode optužnice, ali "da nije u stanju na njih odgovoriti".

Predložena je odgoda izjašnjavanja za mjesec dana, do kada bi optuženog pregledali psihijatrijski eksperti, koji bi o svojim nalazima izvjestili Haški sud.

Kovačević, prema navodima branitelja, pati od zatvorenog prostora i samoubilačkog nagona, što je i razlog drugoj po redu odgodi njegovog formalnog izjašnjavanja o krivnji po navodima optužnice.

"Rambo" je optužen da je kao tadašnji komandant jednog od bataljona Trebinjske brigade, granatirao Dubrovnik krajem 1991. godine. Za opsadu i bombardovanje u Dubrovniku optužen je i nekadašnji general JNA Pavle Strugar i očekuje se da će obojici biti sudjeno u jednom, zajedničkom postupku.

Treći sa liste optuženih, admiral Miodrag Jokić, je priznao krivnju i očekuje izricanje kazne.