HAG/DEN HAAG | 01.03.2004.

"ČINJENICE SU NA MENI"

Pošto je odbrana osporavala medicinsku dokumentaciju o ranama koje je Ivo Vlašica zadobio u granatiranju dubrovačkog Starog grada, svedok ponudio da pred sudom skine pantalone kako bi svi videli da na desnoj butini ima ožiljak od šrapnela

Trgovac Ivo Vlašica je jedan od dubrovačkih civila ranjenih u granatiranju Starog grada, 6. decembra 1991. godine, čija su imena navedena u optužnici protiv generala Pavla Strugara - tadašnjeg komandanta Druge operativne grupe i zapovednika "Dubrovačke operacije" JNA.

"Prva granata na Stari grad je pala negde izmedju pola sedam i sedam sati ujutro", rekao je Vlašica svedočeći na sudjenju Strugaru o dogadjajima 6. decembra 1991. Desetak minuta nakon početka napada povirio je iz prodavnice na ulicu, očekujući kamion s hlebom, ali je upravo u tom trenutku u blizini eksplodirala granata i Vlašica je ranjen u nogu.

Pomoć mu je stigla tek dva i po sata kasnije i Vlašica je, na putu do bolnice, video zapaljene kuće preko puta pravoslavne crkve i u Visokoj ulici. Pred bolnicom se onesvestio i probudio na operacionom stolu gde mu je sanirana rana od šrapnela na gornjem delu desne butine.

Dve nedelje je proveo u bolnici a posle rehabilitacije u februaru 1992. godine vratio se u Stari grad. U ulici od Puča, svedočio je, svi izlozi su bili polupani i gotovo ni jedna "butiga" nije radila. Mnoge zgrade su bile oštećene uključujući i crkvu svetog Josipa i kip ispred crkve.

Mada mu je zbog ranjavanja ustanovljen invaliditet od 30 procenata, Vlašica je u februaru 1993. pristupio Hrvatskoj vojsci i ostao u njoj do 1996. godine.

Odgovarajući na pitanja tužioca svedok je rekao da nikada tokom oktobra novembra i decembra 1991. u Starom gradu i njegovim zidinama nije video bilo kakvo artiljerijsko oružje, minobacače, protivvazdušno oružje, niti naoružane vojnike. Negirao je, takodje, da je ikada video da je iz Starog grada otvarana vatra na položaje JNA oko Dubrovnika.

Odbrana generala Strugara je u unakrsnom ispitivanju osporavala autentičnost medicinske dokumentacije o ranjavanju, ukazujući da se u nekim od priloženih dokumenata navodi da je Vlašica ranjen u levu, a u drugim u desnu nogu. Svedok je medjutim objasnio da je verovatno reč o grešci lekara prilikom prvog pregleda koja je zatim "samo prepisivana" u medicinskoj dokumentaciji. "Možda je došlo do zabune, greške u pisanju, ali činjenice su na meni", rekao je Vlašica i ponudio da pred sudom skine pantalone i pokaže ožiljak od rane. Strugarovi branioci su, medjutim, ćutke prešli preko ove svedokove ponude.