HAG/DEN HAAG | 18.03.2002.

"DESETKOVANA" OPTUŽNICA PROTIV DRAGANA NIKOLIĆA "JENKIJA"

Bivši komandant logora Sušica izjasnio se da nije kriv po izmenjenoj optužnici, koja je sa originalnih 80 svedena na samo 8 tačaka

Dragan Nikolić zvani "Jenki", bivši komandant logora Sušica kod Vlasenice, ponovo se danas izjasnio da nije kriv za dela kojima ga tereti tužilac. Nikolić se prvi put tako izjasnio u aprilu 2000. a u međuvremenu je optužnica izmenjena i sa 80 svedena na 8 tačaka.

U tim se tačkama Nikolić tereti za progone Bošnjaka na političkim, rasnim i verskim osnovama, zatim za nametanje neljudskih uslova života zatočenicima logora Sušica, kao i višestruka ubistva i mučenja logoraša, silovanje devojke stare između 13 i 15 godina i druga nehumana dela. Sva ta dela se u izmenjenoj optužnici kvalifikuju kao zločini protiv čovečnosti. U prethodnoj verziji optužnice, Nikolić se teretio još i za teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona i običaja ratovanja, ali je tužilaštvo odustalo od tih kvalifikacija u cilju "procesne ekonomičnosti."

Izmena optužnice nije jedini, pa ni glavni, razlog zbog kojeg još nije zakazan početak suđenja Draganu Nikoliću, koji je u pritvoru tribunala već gotovo dve godine. Neposredno po dolasku u Hag u aprilu 2000. Nikolić je uložio prigovor na legalnost hapšenja, tvrdeći da je "kidnapovan" u Smederevu i zatim nezakonito prebačen preko Drine, gde su ga njegovi navodni otmičari predali, ili prodali, pripadnicima SFOR. Predsedavajući sudija Karmel/Carmel Agius je na današnjoj raspravi najavio da će veće ubrzati razmatranje prigovora optuženog na legalnost hapšenja.