03.07.2006.

"IZBLEDELA PAMET" BIVŠEG MINISTRA

Svedočeći na suđenju Momčilu Krajišniku, bivši ministar informisanja u Vladi bosanskih Srba Velibor Ostojić uglavnom odgovarao da se slabo seća svojih aktivnosti uoči i tokom rata i da mu je većina događaja "izbledela iz pameti". Ostojić svedočio video linkom iz Beograda

Prvog dana svedočenja, ratni ministar informisanja u Vladi bosanskih Srba Velibor Ostojić nije bio od velike koristi sudskom veću koje ga je u Hag pozvalo kako bi dopunilo svoja saznanja o funkcionisanju vlasti SDS. Ostojić je, naime, uglavnom tvrdio da ne može da se seti događaja iz 1992. godine, a kada se u retkim prilikama ipak setio, njegovi odgovori se nisu poklapali sa navodima drugih svedoka, pa čak ni sa izjavama koje je sam davao tokom rata.

Pošto je u izjavi koji je nedavno dao službenicima suda rekao da nikakav izvršni organ srpskih vlasti u BiH nije postojao pre početka rata, predsedavajući sudija mu je predočio dokument u kojem se vidi da je u januaru 1992. godine postojao Savet ministara i da je i sam Ostojić prisustvovao sednicama tog tela. On je dozvolio mogućnost da je sve to istina, braneći se da mu je ta činjenica "potpuno izbledela iz pameti".

Za dokument poznat pod nazivom "Varijante A i B" koji je, po optužnici, podeljen na jednoj proširenoj sednici Glavnog odbora stranke u decembru 1992. godine, Ostojić je, kako tvrdi, saznao tek posle rata. Predsedavajući sudija mu je potom predočio jedan članak iz maja 1992. godine objavljen u nedeljniku Slobodna Bosna u kojem se detaljno govori o uputstvima prema "Varijantama A i B". Svedok je rekao da je kao ministar informisanja dobijao sve novine, ali da je moguće da taj članak nije pročitao, jer je pomenuti nedeljnik smatrao "listom senzacija i ekstremnog pisanja".

Velibor Ostojić je pre rata bio ministar informisanja u koalicionoj Vladi BiH sačinjenoj od predstavnika tri nacionalne stranke, a od 12. maja 1992. do kraja te godine istu funkciju je obavljao u Vladi Srpske republike BiH. U izjavi predstavnicima suda tvrdi da SDS nije kontrolisao medije ni pre niti za vreme rata, da je njegovo ministarstvo tražilo od medija da emituju "samo istinu" i da, sve i da je želelo, ministarstvo informisanja nije imalo dovoljno ljudi da bi nadziralo rad medija.

Svedočenje Velibora Ostojića biće nastavljeno sutra.