PARIZ/PARIS | 29.10.2003.

"PRESUDA BANOVIĆU JE SRAMOTNA"

Francuski audiovizuelni mediji prenose izjavu "jedne asocijacije žrtava logora Keraterm"

"Po srijedi je laka i sramotna presuda", prenose francuski audiovizuelni mediji rečenicu iz otvorenog pisma "asocijacije žrtava logora Keraterm". Članovi asocijacije u tom pismu, čiju je kopiju dobila i agencija France-Presse/Frans-Pres (AFP), protestuju protiv jučerašnje odluke Haškog tribunala da bivšeg stražara u zloglasnom logoru osudi na samo osam godina zatvora (od kojih je dvije već "odslužio" u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu).

"Uprkos činjenici da je priznao da je mučio i ubijao nedužne civile, Banović će za šest godina biti na slobodi", kažu u otvorenom pismu članovi asocijacije, a prenose francuski audiovizuelni mediji.

Napominjući da su članovi asocijacije bivši logoraši i rodbina ubijenih u Keratermu, ovdašnji mediji podsjećaju da je kroz ovaj logor prošlo 1.500 Bošnjaka i Hrvata prijedorskog regiona, od kojih su mnogi ubijeni. Sam Predrag Banović je priznao da je odgovoran za smrt pet logoraša, koji su bili civili. Pariški mediji takodje podsjećaju da je kaznu izreklo sudijsko vijeće Haškog tribunala na zajednički prijedlog tužilaštava i odbrane i da se, po toj logici, na nju može uložiti ni žalba.