HAG/DEN HAAG | 13.11.2013.

"SLUČAJ DEL PONTE" POD LUPOM SUDIJE MOLOTOA

Prihvatajući zahtev optuženog Radovana Karadžića, predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodor Meron poverio južnoafričkom sudiji Molotou da ispita treba li imenovati posebnog tužioca koji će istražiti da li je Karla del Ponte počinila nepoštovanje suda

Dan nakon što se predsednik Tribunala proglasio nenadležnim da o tome odlučuje, predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Teodor/Theodor Meron je sudiji Bakone Molotou/Moloto poverio zadatak da utvrdi ima li osnova za imenovanje tužioca-prijatelja suda koji će istražiti eventualnu odgovornost bivše glavne tužiteljice Karle/Carle del Ponte za nepoštovanje suda.

Time je prihvaćen zahtev optuženog Radovana Karadžića koji je od sudije Merona - prvo kao predsednika Tribunala a zatim i kao predsednika Mehanizma - tražio da se ispita da li je Karla del Ponte počinila nepoštovanje suda time što je američkim diplomatama u aprilu 2004. godine, prema depeši objavljenoj na stranici Vikiliks/Wikileaks, obelodanila imena nekih američkih zvaničnika koje je na svojoj listi potencijalnih svedoka naveo Slobodan Milošević.

Ovo je druga "istraga" o odgovornosti tribunalovih zvaničnika za ono što su izjavili u razgovorima sa američkim diplomatama, a što je zapisano u depešama objavljenim na Vikiliksu. Prvi se pod takvom "istragom", na zahtev Vojislava Šešelja, našao bivši upravnik tribunalove Pritvorske jedinice Timoti Mekfaden/Timothy McFadden, a sada se među "osumnjičenima", na Karadžićevu inicijativu, našla i Karla del Ponte. Niko od optuženih, barem za sada, nije tražio da se ispita ima li osnova za pokretanje istrage o odgovornosti nekih drugih tribunalovih sagovornika američkih diplomata, među kojima po broju objavljenih depeša prednjači dvostruki predsednik Meron.