HAG/DEN HAAG | 18.10.2013.

"SLUČAJ DEL PONTE" VRAĆEN PREDSEDNIKU MERONU

Specijalno veće koje je imenovano po zahtevu Radovana Karadžića da se utvrdi da li je Karla del Ponte počinila nepoštovanje suda proglasilo se nenadležnim i vratilo "slučaj" bivše glavne tužiteljice sudiji Meronu, predsedniku Tribunala i Mehanizma za međunarodne krivične sudove

Specijalno veće kojim predsedava nemački sudija Kristof Fluge/Christoph Flugge se proglasilo nenadležnim da postupa po zahtevu Radovana Karadžića da se utvrdi da li je bivša glavna tužiteljica Karla/Carla del Ponte počinila nepoštovanje suda. Karadžić, naime, tvrdi da je prema depeši objavljenoj na stranici Vikiliks/Wikileaks u aprilu 2004. godine, Karla del Ponte razgovarala sa američkim zvaničnicima o poverljivoj listi svedoka za dokazni postupak odbrane Slobodana Miloševića.

Nakon Karadžićevoj zahteva, predsednik Tribunala Teodor/Theodor Meron je imenovao Specijalno veće sa zadatkom da utvrdi ima li osnova za pokretanje postupka za nepoštovanje suda. Tužilaštvo je odgovorilo na Karadžićev zahtev i odluku predsednika suda ocenjujući tvrdnje optuženog "neosnovanim" a specijalno veće "nenadležnim".

Pozivajući se na Statut, Pravilnik o postupku i dokazima i sudsku praksu, tužilaštvo je zaključilo da su postupci za nepoštovanje suda nakon 1. jula 2013. godine u nadležnosti Mehanizma za međunarodne krivične sudove, a ne Tribunala. Specijalno veće je prihvatilo tu argumentaciju i proglasilo se nenadležnim da razmatra Karadžićev zahtev koji je tako vraćen dvostrukom predsedniku Tribunala i Mehanizma, američkom sudiji Meronu.