11.07.2006.

"SREĆAN DAN" ZA DEVET HILJADA PROGNANIKA

Emin Purić na suđenju Momčilu Krajišniku opisao zašto su Muslimani iz Bosanskog Novog 23. jul 1992. godine smatrali "svojim srećnim danom" i zašto je i sam bio srećan kada je izašao "iz tog pakla"

Pre svog poslednjeg svedoka – bivšeg premijera Vlade bosanskih Srba Branka Đerića – sudije su pozvale Emina Purića koji je kao i Amir Delić pre dve nedelje govorio o ratnim događajima u Bosanskom Novom. Njih dvojica su bili članovi delegacije koja je tokom leta 1992. u više navrata sa srpskim vlastima i međunarodnim predstavnicima pregovarala o odlasku Muslimana iz opštine.

Sudsko veće je zainteresovano za okolnosti pod kojima se dogodio odlazak 9.000 Muslimana iz opštine Bosanski Novi u julu 1992. godine, jer optužba tvrdi da su oni proterani, a odbrana da su otišli dobrovoljno. Svedok je ispričao da je bio srećan kada je izašao "iz tog pakla" i opisao da su on i njegovi sunarodnici pre odlaska bili žrtve terora srpskih vlasti.

Ugledni muslimanski civili su, kaže svedok, odvođeni u na stadion "Mlakve", hotel "Una" i Vatrogasni dom gde su mučeni i prebijani, a mnogi od njih se odatle nikada nisu vratili. Opisao je kako je i sam jednom prilikom izbegao hapšenje skočivši kroz prozor porodične kuće. Na području opštine dogodilo se više masovnih ubistava – u selu Maslovare ubijeno je nekoliko porodica, ukupno 27 ljudi, u Blagaju 17 civila, a u selu Prekosanje 11 Muslimana i jedan Srbin koji je pokušao da ih zaštiti.

U takvoj atmosferi, navodi Purić, 9.000 ljudi je 23. juli 1992. godine, kada su iz Bosanskog Novog otišli u Karlovac, smatralo "svojim srećnim danom". Rekao je da su predstavnici UNPROFOR prvo bili protiv propuštanja izbeglica preko teritorije tadašnje RSK, jer nisu želeli da učestvuju u etničkom čišćenju. UNPROFOR je od srpskih vlasti tražilo da zaštite svoje sugrađane Muslimane i ponudio humanitarnu pomoć za opštinu. Međutim, prvi čovek srpskih opštinskih vlasti Radomir Pašić je, prisećao se svedok, rekao da oni ne mogu da ostanu u gradu i odbio predlog muslimanske delegacije da u Novom uvede nacionalno mešovite policijske patrole.

Pred sam kraj današnje rasprave svedočenje je počeo Branko Đerić, čijim će se iskazom završiti dokazni postupak na suđenju Momčilu Krajišniku.