HAG/DEN HAAG | 13.02.2006.

"TRENUTAK ISKRENOSTI" BRANKA KOSTIĆA

Kako su se 1. oktobra 1991. godine Kostić i ostali članovi takozvanog srpskog bloka poslužili "malim političkim trikom" da bi proglasili stanje neposredne ratne opasnosti i preuzeli punu kontrolu u Predsedništvu SFRJ, uključujući i komandu nad JNA.

Svedočeći prošle sedmice u odbranu Slobodana Miloševića, Branko Kostić je tvrdio da je šest članova Predsedništva SFRJ 1. oktobra 1991. godine ocenilo da se zemlja nalazi u stanju "neposredne ratne opasnosti", nakon čega je Predsedništvo moglo da odlučuje prostom većinom glasova prisutnih članova. A od tada pa nadalje, "prisutna" su bila samo četiri člana Predsedništva: Branko Kostić, Borisav Jović, Jugoslav Kostić i Sejdo Bajramović.

Tužilaštvo, međutim, tvrdi da odluka o proglašenju stanja "neposredne ratne opasnosti" nije nikada doneta i da je "krnje" Predsedništvo bilo nelegalno, kao što su nelegalne bile i sve njegove odluke, a posebno one koje su se odnosile na korišćenje JNA krajem 1991. u Hrvatskoj i početkom 1992. u BiH.

U današnjem nastavku unakrsnog ispitivanja tužilaštvo je prikazalo snimak intervjua koji je Branko Kostić svojevremeno dao autorima dokumentarne serije "Smrt Jugoslavije." Kostić objašnjava kako su on, Jović i ostali članovi takozvanog srpskog bloka u saveznom Predsedništvu pripremili opširan predlog zaključaka koji je uključivao i mnoge ocene za koje su unapred znali da ih predstavnici BiH i Makedonije, Bogić Bogićević i Vasil Tupurkovski, neće prihvatiti. A negde pri kraju tog opsežnog predloga zaključaka "gotovo neprimetno je" – kako se Kostić pohvalio u intervjuu – "uključena i ocena da se zemlja nalazi u neposrednoj ratnoj opasnosti." Bogićević i Tupurkovski, koji su se satima žestoko protivili nekim drugim stavovima iz predloga zaključaka, nisu ni primetili tu ključnu ocenu i tako je ona prošla. U intervjuu Kostić to kvalifikuje kao "mali politički trik" i dodaje kako to nije bilo "ni prvi ni poslednji put."

"Ovo su trenuci iskrenosti" – rekao je danas Kostić nakon što mu je pokazan snimak intervjua, potvrđujući da se poslužio trikom kako bi proglasio stanje neposredne ratne opasnosti.

Tužilaštvo je u međuvremenu od vlasti u Beogradu dobilo kompletan stenogram sednice Predsedništva od 1. oktobra 1991. godine. Dokument tek treba da se prevede i analizira, ali je tužilaštvo u letimičnom pregledu ustanovilo da su u njemu ne pominje bilo kakvo glasanje o zaključcima koji bi sadržavali i ocenu o neposrednoj ratnoj opasnosti. Kostić, međutim, tvrdi da je reč o "nekompletnom i neautorizovanom stenogramu."

Svedočenje Branka Kostića biće nastavljeno i sutra.