HAG/DEN HAAG | 14.12.1999.

"ZA SVE VAŠE ZLOČINE, GORANE JELISIĆU, OSUĐUJEMO VAS NA 40 GODINA ZATVORA"

Suci haškog tribunala danas su izrekli dosad najtežu kaznu na Haškom tribunalu; U odmjeravanju kazne prevagnule otežavajuće okolnosti

"Za sve vaše zločine – sudsko vijeće vas,Gorane Jelisiću,osuđuje na 40 godina zatvora." Ovim je riječima sudac Claude Jorda/Klod Žorda danas objavio presudu samozvanom "srpskom Adolfu" i najtežu kaznu dosad izrečenu dosad na Haškom tribunalu.

Ovu su prvostepenu odluku suci donijeli jednoglasno, i to na temelju Jelisićevog priznanja krivnje za ubojstva 13 osoba u Brčkom čime je počinio zločin protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

"Suci žele jasno istaknuti da okolnosti ubojstava čine njegove zločine posebno strašnima i odbojnima ", rekao je sudac. Jelisić se, obrazložio je sudac, "nasilnički ponašao prema zatočenicima - tukao ih je i hladnokrvno ubijao."

Olakšavajuće okolnosti za Jelisića - priznanje krivnje, njegova mladost u vrijeme počinjenja zločina, činjenica da ima dijete i da prije nije bio osuđivan za zločine - u očima sudaca nisu imali veliku težinu u usporedbi s "zvjerskom i sadističkom prirodom" njegova ponašanja. "Vaš prezirni stav prema žrtvama, vaš entuzijazam za zločin, nehumanost i opasna priroda koju ste pokazali svojim djelima - predstavljaju izrazito otežavajuće okolnosti", rekao je Jorda.

Sudac je naveo imena trinaest evidentiranih žrtava koje je Jelisić ubio u policijskoj stanici u Brčkom i u logoru Luka u svibnju/maju 1992. godine nakon što su srpska policija, paravojne i vojne snage zauzele grad i zatočile tamošnje Bošnjake i Hrvate. U obrazloženju presude, suci su podsjetili na svjedočenja preživjelih zatočenika koji su opisivali kako je Jelisić nakon premlaćivanja izvodio zatvorenike iz kancelarije u Luci i ubijao ih metkom u potiljak ili leđa. Neki su morali kleknuti iznad šahta i onda bi ih ustrijelio u glavu. Točan broj njegovih žrtava nije utvrđen.

"Zločini koje ste vi, Gorane Jelisiću, počinili šokantni su za ljudsku savjest. Oni koji su preživjeli sa sobom nose neizmjernu patnju i sjećanje na te zlokobne događaje", rekao je Jorda. On je naglasio da su ubojstva koja je činio Jelisić bila dio "širokog i sistematskog napada srpskih snaga na civilno stanovništvo Brčkog ".

Prigodom proglašenja presude Jelisiću, danas je po prvi put na tužiteljskoj klupi sjedila glavna tužiteljica Carla del Ponte/Karla del Ponte , dok je predsjedavajući sudskog vijeća, Claude Jorda, koji je čitao presudu, od prošlog mjeseca predsjednik Haškog tribunala.