HAG/DEN HAAG | 26.10.2005.

RAJIĆ: "OSEĆAM SE KRIVIM JER JESAM KRIV"

Na osnovu sporazuma sa tužiocem, Ivica Rajić priznao krivicu po četiri tačke optužnice. Optužba i odbrana predlažu kaznu u rasponu od 12 do 15 godina zatvora. Rajić se obavezao na "punu i značajnu saradnju sa tužiocem", uključujući i "istinito svedočenje u bilo kom postupku." Sudiju Orija interesuju eventualni efekti Rajićevog priznanja na "slučaj Blaškić"

"Izjasnio sam se krivim zato što se doista tako osjećam i zato što jesam kriv" – odgovorio je danas Ivica Rajić na pitanje sudije Daćuna/Daqun da li je njegovo izjašnjavanje bilo dobrovoljno i s punom svešću o posledicama.

Na osnovu sporazuma koji je zaključio sa tužilaštvom, Ivica Rajić je priznao krivicu po četiri tačke optužnice: za ubistvo, nečovečno postupanje, oduzimanje imovine i uništavanje širokih razmera koje nije opravdano vojnom nuždom. Ti zločini se, u sve četiri tačke, kvalifikuju kao teške povrede Ženevskih konvencija, a Rajićevo priznanje obuhvata oba osnova odgovornosti: individualnu krivičnu i komandnu. Pošto je veće prihvatilo Rajićevo izjašnjavanje i proglasilo ga krivim po te četiri tačke, tužilac je zatražio povlačenje ostalih 6 tačaka optužnice, od kojih se četiri odnose na priznate zločine kvalifikovane kao kršenja zakona i običaja ratovanja, a dve na protivpravno zatvaranje Bošnjaka u Varešu.

Bivši kapetan JNA Ivica Rajić, poznat još i kao Viktor Andrić, je u ratu u BiH zapovedao Drugom operativnom grupom HVO, a zločini koje je priznao počinjeni su 1993. godine u selu Stupni Do i Varešu. O tim zločinima i svojoj ulozi u njima Rajić detaljno govori u "Činjeničnim osnovama" priznanja, dokumentu koji je sastavni deo sporazuma o priznanju krivice.

Sudiju Alfonsa Orija/Alphons Orie je danas posebno zanimalo da li u "Činjeničnim osnovama", u kojima se često pominje tadašnji Rajićev zapovednik Tihomir Blaškić, ima bilo čega što bi "bilo protivurečno nalazima Žalbenog veća u slučaju Blaškić?" Ocenjujući pitanje "interesantnim", tužilac Kenet Skot/Kenneth Scott je odgovorio da "nema ničeg suštinskog" budući da se, kako je dodao, Blaškić ne tereti za masakr u Stupnom Dolu, gde je u oktobru 1993. ubijeno najmanje 37 Bošnjaka.

Optužba i odbrana sporazumeli su se da za Rajića predlože jedinstvenu kaznu u rasponu od 12 do 15 godina zatvora, s tim što će se odbrana zalagati za donju a optužba za gornju granicu tog raspona. Veće, kako je optuženog podsetio sudija Daćun, nije ni na koji način "vezano" sporazumom optužbe i odbrane i može optuženom izreći svaku kaznu koju smatra prikladnom, uključujući i kaznu doživotnog zatvora.

Sporazumom koji je potpisao Rajić se obavezao na "punu i značajnu saradnju sa tužiocem", uključujući i "istinito svedočenje u bilo kom postupku" ako to od njega zatraži tužilac.

Rasprava o odmeravanju kazne Ivici Rajiću bi, kako je danas nagovestio sudija Daćun, mogla da bude održana krajem novembra ove godine.