HAG/DEN HAAG | 17.06.2002.

RANKO ČEŠIĆ IZRUČEN HAGU

Nakon što je prije dvije nedjelje uhapšen u Beogradu, Ranko Češić danas prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala

Danas je u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala doveden Ranko Češić, bosanski Srbin kojeg su krajem maja u Beogradu uhapsile jugoslovenske vlasti. Češić je optužen u dvanaest tačaka po individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Na istoj optužnici je i Goran Jelisić, zvani Adolf, koji je 5. jula prošle godine pravosnažnom odlukom Žalbenog vijeća osuđen na četrdeset godina zatvora. Jelisić, koji je bio optužen i za genocid, priznao je krivicu za ubojstva, zlostavljanje i prebijanje zatočenika brčanskih logora, ali ne i za zločin genocida.

U optužnici se navodi da su od 7. maja 1992. srpske trupe koje su zauzele Brčko zatočile stotine muškaraca, Bošnjaka i Hrvata, i nekoliko žena, u logoru Luka. Mnogi su, tvrdi optužba, sistematski ubijani, a optuženi Češić je svakodnevno odvodio zatočenike na "ispitivanje", odakle se mnogi nisu vratili. Češić je nastupao "s autoritetom pripadnika brčanske policije" i u logoru je bio na rukovodećem položaju.

Optužnica Češića tereti za ubojstva najmanje deset zatočenika logora Luka i drugih zatočeničkih centara u Brčkom, koja je osobno počinio između početka maja i početka juna 1992. Također je optužen za zlostavljanje dva brata, zatočenika Luke, koje je, "uz prijetnju vatrenim oružjem", natjerao da jedan drugog tuku i jedan nad drugim vrše seksualne radnje u "prisustvu ostalih". Ovime ih je, navodi se u optužnici, "teško ponizio i degradirao".

Datum prvog pojavljivanja Ranka Češića pred sucima bit će objavljen naknadno.