HAG/DEN HAAG | 22.10.2014.

RASPRAVA O TOLIMIROVOJ ŽALBI 12. NOVEMBRA

Na redovnoj konferenciji o stanju u žalbenom postupku Tolimir nije imao pritužbi na zdravstveno stanje i uslove pritvora. Žalbena raspravu zakazana za 12. novembar ove godine

Redovna konferencija o stanju u žalbenom postupku u predmetu Zdravka Tolimira, Mladićevog pomoćnika za bezbednost i obaveštajne poslove trajala je svega šest minuta. Odgovarajući na uobičajeno pitanje o zdravlju i uslovima pritvora, Tolimir je kratko raportirao da je njegovo "zdravstveno stanje nepromenjeno" kao i da nema nikakvih primedbi i pitanja.

Predsedavajući sudija Teodor/Theodor Meron je, potom, saopštio da će se žalbena rasprava u ovom predmetu održati 12. novembra ove godine. Na prvostepenu presudu iz decembra 2012. žalio se samo Tolimir koji je proglašen krivim za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

Tolimirova žalba sadrži 25 osnova u kojima osporava činjenične i pravne nalaze presude a kaznu ocenjuje kao "očigledno preteranu". Tužilaštvo smatra da je prvostepeno veće pravilno ocenilo dokaze i optuženom odmerilo zasluženu kaznu.

Na žalbenoj raspravi koja počinje u 9:50 ujutro, prvi će se sudijama obratiti Tolimir kojem je za izlaganje argumentacije dodeljeno dva sata. Isto vreme će iskoristiti i tužilaštvo za odgovor na Tolimirovu žalbu. Narednih pola sata rezervisano je za Tolimirovu repliku a poslednjih deset minuta rasprave za njegovo lično obraćanje sudu, ukoliko to bude želeo.

Pored Tolimira, usmene argumente će na žalbenoj raspravi iznositi i njegov pravni savetnik Aleksandar Gajić. Konačna presuda u predmetu Zdravka Tolimira očekuje se u proleće 2015. godine.