HAG/DEN HAAG | 30.06.2015.

RASPRAVA O ŽALBI STANIŠIĆA I ŽUPLJANINA NA JESEN 2015

Rasprava o žalbama strana u predmetu bivših zvaničnika policije Republike Srpske biće održana u novembru ove godine, dok se izricanje konačne presude očekuje na proleće 2016. godine

Žalbena rasprava u predmetu bivših šefova policije bosanskih Srba Miće Stanišića i Stojana Župljanina biće održana u novembru ove godine, saopšteno je na redovnoj konferenciji o stanju u žalbenom postupku.

Konačna presuda bi se, prema rečima predsedavajućeg sudije Karmel Ađus/Carmel Aguis mogla očekivati u junu 2016. godine.

Mićo Stanišić, bivši ministar policije Republike Srpske i Stojan Župljanin, bivši načelnik Centra službi bezbednosti Banja Luka, osuđeni su u martu 2013. godine na po 22 godine zatvora zbog zločina srpskih snaga nad Hrvatima i Muslimanima širom Bosne i Hercegovine.

Nekoliko meseci po izricanju prvostepene presude branioci su zatražili da se postupak proglasi ništavim zbog navodne pristrasnosti danskog sudije Frederika Harhofa/Harhoffkoji je, u međuvremenu, zbog istovetne primedbe Vojislava Šešelja diskvalifikovan iz veća koje je sudilo lideru srpskih radikala.

U slučaju Stanišića i Župljanina Žalbeno veće je u aprilu 2014. odbacilo zahtev za poništavanjem postupka. Održavanje žalbene rasprave je prvobitno bilo najavljeno za kraj iste godine.

Ni Stanišić ni Župljanin danas nisu imali primedbi na zdravstveno stanje niti uslove boravka u pritvoru.