HAG/DEN HAAG | 06.02.2006.

RAZLIČITE KONCEPCIJE KRAJINSKIH STRATEGA

Milan Martić i Milan Babić su, prema svedočenju Radoslava Maksića, imali različite koncepcije organizacije oružanih snaga Krajine

Milan Martić i Milan Babić bili su "najveći politički autoriteti" u Krajini 1991. godine ali nisu bili u dobrim odnosima, rekao je danas Radoslav Maksić, treći svedok optužbe na suđenju bivšem ministru unutrašnjih poslova i predsedniku bivše Republike Srpska Krajina koji se tereti za granatiranje Zagreba i druge zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u periodu od avgusta 1991. do istog meseca 1995. godine.

Radoslav Maksić je u leto 1991 godine, kako je rekao, prihvatio molbu Milana Babića da "dođe u Knin radi organizacije krajinske Teritorijalne odbrane" (TO). Rešenjem Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu, Maksić je u septembru 1991. postavljen za načelnika operativno nastavnog odeljenja u štabu TO SAO Krajina.

Formiranje i organizaciju štaba TO Krajine je, prema Maksićevom svedočenju, pomagalo Ministarstvo odbrane Srbije, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije "pružalo stručnu i tehničku pomoć krajinskom MUP-u", na čijem je čelu tada bio optuženi Martić.

Prema Maksiću, Martićeva i Babićeva koncepcija organizacije oružanih snaga su se razlikovale. Babićeva koncepcija je bila da štab TO Krajine mora da bude spreman za preuzimanje jedinica Devetog (kninskog) korpusa JNA u trenutku kada se komanda korpusa zvanično povuče sa tog dela Hrvatske. Martić se, međutim, zalagao za objedinjavanje policije i TO i stvaranju jedinstvenih oružanih snaga Krajine koje bi praktično bile pod komandom policije, odnosno samog Martića.

Babić je tvrdi svedok, bio "narcisoidan" i nije želeo da prihvati razgovor sa Martićem, u kojem bi "razrešili probleme i počeli jedinstveno da nastupaju" na političkoj sceni Krajine. S druge strane, MUP Krajine i Martić su ignorisali štab TO tako da Maksić nije uspevao da sa njima uspostavi vezu i razmenjuje informacije i izveštaje.

Mada je rekao da je MUP Srbije pomagao MUP Krajine, Maksić tvrdi da u Kninu nije video "ni jednog funkcionera srpskog ministarstva", ali jeste predstavnike Službe državne bezbednosti iz Beograda: Jovicu Stanišića i, kako je rekao, "izvesnog Frenkija." Oni su se na Kninskoj tvrđavi sastajali sa Martićem i komandantom TO Krajine, a na jedan od tih sastanaka je pozvan i Maksić. Međutim, kada je došao, rečeno mu je da "nije potreban na tom sastanku."

Svedočenje Radoslava Maksića biće nastavljeno sutra.