HAG/DEN HAAG | 17.02.2005.

SAVO TODOVIĆ ODBIO DA SE IZJASNI O OPTUŽNICI

Bivši zamenik upravnika fočanskog KP Doma iskoristio je pravo da se ne izjasni o navodima optužnice, pa se u njegovo ime sudija Agius izjasnio da “nije kriv” ni po jednoj od 18 tačaka optužnice

Savo Todović, bivši zamenik upravnika KP doma u Foči, izveden je danas ponovo pred sudiju Tribunala, budući da je 19. januara ove godine - na prvom pojavljivanju pred sudom - rekao da će se o navodima optužnice izjasniti u roku od 30 dana. Rok je istekao ali je Todović, u međuvremenu, odlučio da se uopšte ne izjašnjava.

Pošto se uverio da je to definitivna odluka optuženog, sudija Karmel Ađijus/Carmel Agius se, u skladu sa pravilima Tribunala, umesto njega izjasnio da “nije kriv” ni po jednoj od 18 tačaka optužnice, koja ga tereti za progone na političkim, rasnim i verskim osnovama, protivzakonito zatočavanje civila, ubistva, mučenja, okrutna postupanja, nečovečna dela, nanošenje teških telesnih i duševnih povreda, porobljavanje i druge zločine koji su, prema optužnici, počinjeni u fočanskom KP Domu1992. i 1993. godine.

Todoviću će se suditi zajedno sa Mitrom Raševićem, bivšim komandirom straže u fočanskom KP Domu optuženim za iste zločine, koji se dobrovoljno predao Tribunalu u avgustu 2003. godine. Budući da je tužilaštvo podnelo zahtev da se njihov predmet prepusti domaćem pravosuđu, Todoviću i Raševiću će se, najverovatnije, suditi u Bosni i Hercegovini. Njih dvojica su, inače, optuženi zajedno sa bivšim upravnikom fočanskog KP Doma, Miloradom Krnojelcem, koga je Tribunal u međuvremenu pravosnažno osudio na 15 godina zatvora.