HAG/DEN HAAG | 24.04.2012.

ŠEŠELJ KASNI SA PRIGOVOROM I OBRAĆA SE NA POGREŠNU ADRESU

Pretresno veće se izjasnilo o Šešeljevim prigovorima i zahtevima sa prošlonedeljnog izjašnjavanja o krivici po trećoj optužnici za nepoštovanje suda. Prigovor na nadležnost Tribunala mora se izneti u pisanom obliku i u roku koji je u ovom slučaju istekao; komunikacija optuženih sa medijima je u nadležnosti sekretara suda a ne Pretresnog veća, a zahtev za diskvalifikaciju sudije mora biti potkrepljen

Nakon što se prošle nedelje po treći put izjasnio da nije kriv po trećoj optužnici za nepoštovanje suda, Vojislav Šešelj je pokrenuo četiri, kako ih je nazvao, "statusna pitanja". Prigovorio je na legalnost Tribunala i njegovu nadležnost da sudi za nepoštovanje suda; zahtevao je izuzeće sudije Kvona/Kwon kao i sazivanje video-konferencije za srpske medije uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, a požalio se i na "kršenje elementarnog prava na ekspeditivno suđenje". Šešelj je svoje prigovore izneo pred sudijom Trekselom/Trechsel, a o njima se danas izjasnilo kompletno veće u čijem su sastavu još i sudije Kvon i Berd/Baird.

Najpre, veće podseća Šešelja da se prigovori na nadležnost Tribunala moraju dostavljatinapismeno, u slučajevima nepoštovanja suda u roku od 10 dana od obelodanjivanja propratnog materijala koji je priložen uz optužnicu. Taj rok je, u ovom predmetu, istekao 15. aprila. Veće se, takođe, proglasilo nenadležnim da odlučuje o Šešeljevom zahtevu da iz Pritvorske jedinice održi video konferenciju za srpske medije. Prema pravilima Tribunala, o komunikaciji pritvorenika sa medijima odlučuje sekretar suda.

Konačno, u današnjoj odluci se navodi da zahtevi za izuzeće sudija moraju da budu "potkrepljeni", pa je optuženi pozvan da dostavi propratni materijal kojim će obrazložiti zašto bi sudija Kvon trebalo da bude diskvalifikovan iz veća pred kojim će mu se suditi po trećoj optužnici za nepoštovanje suda.

Šešelju je takođe naloženo da dostavi listu svedoka koje namerava da pozove u svom dokaznom postupku kao i spisak dokaza koje će priložiti na usvajanje. Lider srpskih radikala se tereti za nepoštovanje suda zato što se oglušio o zahtev veća da sa svoje internet stranice povuče četiri knjige i šest poverljivih dokumenata u kojima se obelodanjuju informacije o zaštićenim svedocima tužilaštva.

Šešelj je, do sada, dva puta proglašen krivim za nepoštovanje suda zbog objavljivanja informacija o zaštićenim svedocima tužilaštva i osuđen je pravosnažno na 15 meseci i prvostepeno na 18 meseci zatvora. U "glavnom" suđenju za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, Šešelj čeka na presudu veća sudije Antonetija/Antonetti. Završne reči u tom predmetu su izložene u martu ove godine.