HAG/DEN HAAG | 23.10.2007.

ŠEŠELJ SE RAZOČARAO U SUDIJU ANTONETIJA

Mada sudija Žan-Klod Antoneti nije promenio blagonakloni stav koji je Šešelja, kako je i danas priznao, pre 6 meseci "prijatno iznenadio", Šešelj je na konferenciji o stanju u postupku nekoliko puta rekao da je "šokiran" i "krajnje zaprepašćen" njemu neshvatljivim i nepodnošljivim" stavovima francuskog sudije

Suđenje Vojislavu Šešelju, lideru srpskih radikala optuženom za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini, odvijaće se pred većem kojim će predsedavati francuski sudija Žan-Klod Antonetija/Jean-Claude Antonetti, a u čijem bi sastavu trebalo da budu i takozvane ad-litem ili povremene sudije Flavia Latanci/Lattanzi iz Italije i Frederik Harhof/Harhoff iz Danske. Njihovo imenovanje je, naime, predsednik Tribunala predložio generalnom sekretaru UN, čija se odluka očekuje u narednih nekoliko dana.

Na današnjoj konferenciji o stanju u postupku utvrđen je plan rada do kraja ove godine. Predraspravna konferencija održaće se u utorak 6. novembra, dan kasnije će optužba izneti svoju uvodnu reč, dok je za 8. novembar predviđena uvodna izjava optuženog. Nakon toga uslediće pauza do 4. decembra, kada bi optužba trebalo da izvede svog prvog svedoka. Do zimske sudske pauze predviđeno je šest radnih dana suđenja: 4.,5. i 6. kao i 11.,12. i 13. decembra. Mada veće tek treba da odluči koliko će vremena odobriti stranama za izvođenje njihovih dokaza, sudija Antoneti je danas procenio da bi suđenje Šešelju moglo da se okonča krajem 2008. ili početkom 2009. godine.

Šešelj se i danas oštro suprostavio uvođenju pisanih izjava svedoka, ukazujući da njih nisu pisali svedoci već tužioci ili istražitelji, a da on ili njegovi pravni savetnici nisu prisustvovali uzimanju tih izjava. Po njemu, te izjave nemaju nikakve vrednosti i on ne namerava da unakrsno ispituje takve svedoke, za koje sumnja da im tužilaštvo preko slušalica suflira odgovore. Šešelj priznaje da za to nema dokaze, ali opravdanost svojih sumnji dokazuje overenim izjavama bivših Miloševićevih pravnih savetnika, Branka Rakića i Dragoslava Ognjanovića, koji tvrde da su i oni imali "ozbiljne sumnje" da je tužilaštvo u stalnom kontaktu sa svedocima i da im tokom unakrsnog ispitivanja sugeriše šta da kažu, odnosno kako da odgovore.

Ukazujući da su "svi svedoci optužbe lažni svedoci" a da su oni koji traže zaštitne mere "kriminalci, hulje i kukavice", Šešelj je danas nastojao da javno pomene neke od potencijalnih svedoka, ali je sudija svaki put nalagao prelazak na privatnu sednicu ili brisanje imena koja je Šešelj uspeo da pomene pre nego što su isključene TV kamere. Tužiteljica Kristin Dal/Christine Dahl je nekoliko puta protestovala zbog Šešeljevih "upornih pokušaja da se diskredituju svedoci", upozoravajući da optuženi koristi raspravu da bi "ljudima koji su spremni da svedoče u ovom postupku poslao poruku da će ih zbog toga smatrati kriminalcima i huljama."

Mada sudija Antoneti nije promenio svoj blagonakloni stav koji je optuženog, kako je i danas priznao, pre 6 meseci "prijatno iznenadio", Šešelj je danas nekoliko puta rekao da je "šokiran" i "krajnje zaprepašćen" njemu "neshvatljivim i nepodnošljivim" stavovima francuskog sudije.