HAG/DEN HAAG | 24.01.2006.

ŠEŠELJ TRAŽI 2,3 MILIONA DOLARA ZA ODBRANU

Optuženi traži da veće izda nalog kojim će se Sekretarijat obavezati da pokrije dosadašnje troškove pravnih savetnika i drugih članova njegovog tima odbrane. Suđenje bi, prema današnjoj najavi predraspravnog sudije, trebalo da počne "prilično skoro." Šešelj nema poverenja u Srbe koji dobro znaju engleski ili francuski jezik.

Suđenje Vojislavu Šešelju počeće "prilično skoro" – rekao je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku predraspravni sudija Karmel Ađius/Carmel Agius, odgovarajući na primedbu optuženog da je "prošao svaki razumni rok za početak procesa." Sudija, međutim, nije objasnio – niti je optuženi to od njega tražio – šta je ili koliko je to "prilično skoro."

Pretresno veće, najavio je sudija, će uskoro doneti odluke o više podnesaka kojima optuženi traži ukidanje odluke o imenovanju "stand-by" odnosno branioca u pripravnosti, prigovora na izmenjenu optužnicu i zahteva pokrivanje troškova odbrane. Prema Šešeljevoj računici, dosadašnji troškovi pripreme njegove odbrane premašuju 2,3 miliona američkih dolara, odnosno oko 2 miliona eura.

Na zahtev Sekretarijata Šešelj se, tvrdi, detaljno izjasnio o svom imovnom stanju ali njegova bliža i dalja porodica, kako je danas rekao, "odbija da se o tome izjasni i neće da svojom imovinom pokriva troškove odbrane." Šešelj smatra da te troškove mora da plati Tribunal i traži da veće izda nalog kojim će se Sekretarijat obavezati da pokrije dosadašnje troškove pravnih savetnika i drugih članova njegovog tima odbrane.

Šešelj se, takođe, požalio i na odnos Sekretarijata prema timu njegovih pravnih savetnika kojima se odbija akreditacija uz objašnjenje da ne ispunjavaju uslove za advokate, da su bili osuđivani, da osporavaju legalnost Tribunala i ne govore engleski ili francuski jezik. Sve to, međutim, Šešelj smatra vrlinom svojih pravnih savetnika, a posebno činjenicu da ne govore strane jezike jer on, kako je rekao, "uopšte nema poverenja u Srbe koji dobro znaju engleski ili francuski jezik."