HAG/DEN HAAG | 26.01.2007.

ŠEŠELJ TRAŽI 6,3 MILIONA DOLARA

Optužujući Tribunal da nije učinio ništa da bi se deblokirali njegovi računi u stranim bankama, Vojislav Šešelj zahteva da mu se pokriju troškovi odbrane u visini od 6,3 miliona dolara, pošto mu je Stručni tim na čelu sa Tomislavom Nikolićem zapretio otkazivanjem dalje pravne pomoći

Pošto Tribunal "nije preduzeo ništa za deblokiranje" njegovih ličnih sredstava u stranim bankama, Vojislav Šešelj traži od Sekretarijata suda da pokrije dosadašnje troškove usluga njegovog Stručnog tima u visini od 6,3 miliona dolara – saznaje SENSE iz dobro obaveštenih haških izvora.

U žalbi koju je početkom januara ove godine uložio na odluku Sekretarijata da mu pokrije "izvesne razumne troškove odbrane", Šešelj navodi da su njegova "dugovanja prema članovima Stručnog tima enormna" i da to dovodi u pitanje njegovu mogućnost da "dalje angažuje lica koja mu pomažu u pripremi odbrane." Šešeljev Stručni tim, inače, čini 25 viđenijih lidera i simpatizera Srpske radikalne stranke na čelu sa Tomislavom Nikolićem.

Pre tačno godinu dana, na konferenciji o stanju u postupku održanoj 24. januara 2006. godine, Šešelj je dotadašnje troškove tima svojih pravnih savetnika u 2005. godini procenio na 2,3 miliona američkih dolara. U međuvremenu mu je, međutim, Stručni tim ispostavio račun na 4 miliona dolara za usluge u 2006. godini, čime je Šešeljev dug narastao na "enormnih" 6,3 miliona američkih dolara.

Radikalski Stručni tim, izgleda, ne namerava da i dalje pro bono, odnosno bez naknade, radi za svog optuženog lidera, pa je Tomislav Nikolić, kako saznajemo, nedavno pismeno upozorio Šešelja da će biti prinuđeni da mu uskrate dalju pravnu pomoć ukoliko u dogledno vreme ne podmiri dugove. Prema "cenovniku" Stručnog tima, honorar za pisanje kraćih podnesaka iznosi od 15 do 20 hiljada, dok duži podnesci koštaju od 200 do 500 hiljada dolara. Ne radi se, dakle, o troškovima istrage i rada na terenu, već isključivo o honorarima za "pravničke" ili "intelektualne usluge".

Prosečni godišnji troškovi odbrane po optuženiku, inače, iznose oko pola miliona dolara, tako da Šešeljev zahtev pokriva troškove odbrane jednog optuženog za period od 12 godina. Tražena suma od 6,3 miliona dolara predstavlja gotovo polovinu ukupnih godišnjih troškova odbrane svih optuženih kojima se sudi u Tribunalu.

Portparol Tribunala Refik Hodžić nije želeo da komentariše ove navode, ali kaže da po Pravilniku o postupku i dokazima optuženici koji se sami brane nemaju pravo na naknadu za pravnu pomoć. "Izvesni razumni troškovi" koje je Sekretarijat suda prihvatio da pokrije Šešelju, poput troškova smeštaja članova Stručnog tima u Hagu, po Hodžiću, spadaju u "obezbeđivanje uslova optuženiku da se sam brani".