HAG/DEN HAAG | 30.05.2005.

ŠEŠELJ U DRUŠTVU MARTIĆA, STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA

Bivši lider srpskih radikala protivi se spajanju predmeta i zajedničkom suđenju pošto je, kako tvrdi, sa Jovicom Stanišićem i Frankom Simatovićem “uvek bio u sukobu”, dok sa Milanom Martićem “nije imao nikakvih dodirnih tačaka.”

Tužilaštvo je danas podnelo zahtev za spajanje predmeta Vojislava Šešelja, Milana Martića, Jovice Stanišića i Franka Simatovića, kako bi im se zajedno sudilo. To je, pred sam kraj današnje konferencije o stanju u postupku protiv Šešelja, izjavila tužilac Hildegard Erc-Reclav/ Uertz-Retzlaff, potvrđujući tako “glasine” o kojima je prethodno govorio optuženi.

Šešelj je odmah prigovorio takvom zahtevu tužilaštva, navodeći da on i dobrovoljci Srpske radikalne stranke “nisu imali ništa sa policijom, već sa JNA”, te bi po njemu bilo ispravnije da mu se sudi zajedno sa bivšim načelnicima Generalštaba, Veljkom Kadijevićem i Blagojem Adžićem. Sa Jovicom Stanišićem i Frankom Simatovićem je, tvrdi Šešelj, “uvek bio u sukobu”, dok sa Martićem “nije imao nikakvih dodirnih tačaka.” Pošto je Šešelj dodao kako je “dodirne tačke imao pre sa Milanom Babićem”, sudija Karmel Ađius/Carmel Agius ga je upozorio da “ne trči pred rudu” i ne govori stvari koje bi mu mogle više štetiti nego koristiti.

Šešelja je, takođe, interesovalo da li se zahtev za spajanje predmeta odnosi i na Gorana Hadžića, za kojeg on, kako je rekao “zna gde se nalazi i ko ga čuva.” Pošto to zna, Šešelj je uveren da Hadžić nikada neće biti uhvaćen, pa se boji da bi to moglo poslužiti kao izgovor za odlaganje početka suđenja. Tužioci su mu odgovorili da bi “bilo besmisleno tražiti spajanje predmeta optuženog koji je u bekstvu”, što znači da bi se Hadžić mogao priključiti ostalima samo ukoliko stigne u Hag pre početka suđenja navedenoj četvorki. U suprotnom, Hadžićev slučaj bi mogao da bude ustupljen lokalnom pravosuđu, najverovatnije hrvatskom.

Ukoliko sudije prihvate zahtev za spajanje predmeta, suđenje Vojislavu Šešelju, Milanu Martiću, Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću moglo bi da počne u prvoj polovini sledeće godine.