HAG/DEN HAAG | 13.02.2007.

ŠEŠELJ U SUDNICI 28. FEBRUARA

Zakazana konferencija o stanju u postupku na kojoj će se razmotriti dokle su strane stigle u pripremama za suđenje a optuženi će imati priliku da se izjasni o svom mentalnom zdravlju i fizičkom stanju

Statusna konferencija u predmetu Vojislava Šešelja održaće se u sredu 28. februara – naložilo je danas Pretresno veće kojim predsedava holandski sudija Ori/Orie. Tom prilikom će se razmotriti dokle su strane stigle u pripremama za početak suđenja a optuženi će imati mogućnost da se izjasni o svom "mentalnom zdravlju i fizičkom stanju" – navodi se u nalogu sudskog veća.

Vojislav Šešelj se poslednji put pojavio u sudnici 8. novembra prošle godine, na konferenciji o stanju u postupku. Nakon toga optuženi je stupio u štrajk glađu i odbio je da se pojavi na statusnoj konferenciji održanoj 22. novembra, kada je posredstvom zamenika sekretara Tribunala poručio sudijama da su "idioti ako očekuju da će on doći." Šešelj se, takođe, nije pojavio ni na početku suđenja, 27. i 28. novembra, kada su tužioci izneli svoje uvodne reči, ali je taj deo postupka poništen odlukom Žalbenog veća koje je 6. decembra prošle godine prihvatilo većinu zahteva kojima je optuženi uslovljavao prestanak štrajka glađu.