HAG/DEN HAAG | 06.02.2015.

ŠEŠELJEV ODGOVOR NA ŽALBU TUŽIOCA

Vojislav Šešelj veruje da je glavni tužilac u dosluhu sa njegovim neprijateljima iz zemlje i inostranstva i da se zato, a ne iz pravnih razloga, usprotivio odluci Pretresnog veća da ga do izricanja presude pusti na privremenu slobodu

Vojislav Šešelj zahteva da žalba optužbe na odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu bude odbačena, jer je politički motivisana i bez valjanih pravnih argumenata. Optuženi je, podsetimo, na privremenu slobodu pušten 6. novembra prošle godine, tužilac je prošlog meseca prvo uputio zahtev Pretresnom veću da ga vrati u Hag, a kada je zahtev odbijen, obratio se Žalbenom veću.

U odgovoru na tužiočev žalbeni podnesak, Šešelj je danas optužio glavnog tužioca Serža Bramerca/Serge Brammertz da ga "lično mrzi" i da je "pao u zagrljaj" njegovih neprijatelja, pre svega Hrvata i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Njeno prezime u podnesku lidera srpskih radikala napisano je pogrešno, tako da zvuči vulgarno. Očito se ne radi o slučajnosti, budući da se i u drugim delovima podneska navode kvalifikacije, usmerene pre svega protiv glavnog tužioca, slične onima na koje je Šešelj navikao javnost u naslovima svojih knjiga. Bez navođenja izvora, po principu "Laufer javlja", u današnjem podnesku se navodi i da je Bramerc od hrvatskih vlasti primio nagradu od pola miliona eura, a za uzvrat će se angažovati na vraćanju lidera srpskih radikala u Hag.

Mimo uvreda i optužbi, Šešelj navodi da tužilac u prilog žalbi "nije izneo nijedan pravni argument". Optužba, podsetimo, zahtev za vraćanje optuženog u pritvor temelji na tvrdnji da je prekršio dva minimalna uslova boravka na privremenoj slobodi – da se, jednom kada bude pozvan, dobrovoljno vrati u Hag i, drugo, da ne predstavlja opasnost za žrtve i svedoke u svom predmetu. Tužilac je podsetio da je optuženi odmah po dolasku u Srbiju izjavio da se neće dobrovoljno vratiti pritvor, a u javnim nastupima je vređao žrtve i pretio svima koji sarađuju sa haškim tužilaštvom.

Vojislav Šešelj se tereti za najteže ratne zločine počinjene na području Hrvatske, Vojvodine i BiH. Izvođenje dokaza je okončano i 30. oktobra 2013. godine je trebalo da bude izrečena presuda, ali je usled promena u tročlanom Pretresnom veću došlo do odlaganja. To se dogodilo nakon usvajanja zahteva optuženog da se zbog navodne pristrasnosti diskvalifikuje danski sudija Frederik Harhof/Harhoff. U veću ga je zamenio Senegalac Mandiaje Nijang/Mandiaye Niang i još uvek se čeka da se on upozna sa predmetom i uključi u većanje o presudi.