HAG/DEN HAAG | 16.06.2014.

ŠEŠELJEV ZAHTEV PROSLEĐEN MEHANIZMU

O poverljivom zahtevu Vojislava Šešelja da se pokrene postupak za nepoštovanje suda protiv nekadašnje glavne tužiteljice Karle del Ponte, treba da odlučuje Mehanizam za međunarodne sudove a ne Tribunal, navodi se u današnjoj odluci Pretresnog veća sudije Antonetija

Pretresno veće sudije Antonetija/Antonetti se proglasilo nenadležnim da razmatra zahtev Vojislava Šešelja iz oktobra 2013. godine, za pokretanje postupka za nepoštovanje suda protiv nekadašnje glavne tužiteljice Karle/Carla del Ponte. Loptica je prebačena u ruke predsednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodora/Theodor Merona kako bi "odlučio o narednim odgovarajućim koracima".

Budući da je Šešeljev zahtev poverljivog karaktera, ne zna se na čemu se on zasniva, odnosno zbog čega traži istragu protiv bivše glavne tužiteljice. Podsetimo da je mesec dana nakon Šešelja i Radovan Karadžić javnim podneskom tražio istragu protiv Karle del Ponte, tvrdeći da je bivša glavna tužiteljica prekršila pravila Tribunala time što je američkom pravnom timu u Hagu navodno obelodanila poverljivu listu svedoka odbrane Slobodana Miloševića, o čemu svedoči depeša objavljena na stranici Vikiliksa/Wikileaks. Šešelj se do sada u nekoliko prilika koristio informacijama sa te internet stranice tražeći pokretanje postupka za nepoštovanje suda protiv zaposlenih u Tribunalu.

Tužilaštvo je tražilo od veća da odbaci Šešeljev zahtev, navodeći da se služi argumentima o kojima je već odlučivano i koji su već odbačeni.

U današnjoj odluci se navodi da je predsednik Tribunala 11. novembra 2013. godine ovlastio Pretresno veće da razmotri Šešeljev zahtev. No, budući da je zahtev podnet nakon 1. jula 2013. kada je Mehanizam za međunarodne krivične sudove preuzeo neke od funkcije Tribunala, uključujući vođenje postupaka za nepoštovanje suda, veće sudije Antonetija smatra da u ovom slučaju nema nadležnost, te je loptu vratilo predsedniku Tribunala Meronu, koji je ujedno i predsednik već pomenutog Mehanizma za međunarodne krivične sudove.