HAG/DEN HAAG | 11.12.2007.

ŠEŠELJEVO "ZAGOVARANJE I OPRAVDAVANJE NASILJA"

Američki sociolog Entoni Oberšal, prvi svedok optužbe na suđenju lideru srpskih radikala, analizirao je sadržaj diskursa "ksenofobičnog nacionalizma", kojim je Šešelj "zagovarao i opravdavao nasilje Srba protiv nesrba"

Dokazni postupak optužbe na suđenju Vojislavu Šešelju, optuženom za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, otvoren je danas svedočenjem američkog sociologa Entoni Oberšala/Anthony Oberschall, koji je za potrebe tužilaštva sačinio izveštaj o tome kako je lider srpskih radikala svojom nacionalističkom propagandom "zagovarao i opravdavao nasilje Srba protiv nesrba."

Analizirajući sadržaj više od 400 Šešeljevih tekstova, govora, radio i televizijskih obraćanja i novinskih intervjua u periodu od 1990. do 1994. godine, Oberšal je ustanovio da se u njima neprestano ponavljaju iste poruke o viktimizaciji i pretnjama sa kojima je suočen srpski narod. Tim porukama je Šešelj, prema Oberšalu, podsticao okvir "nacionalističke krize" u etničkim odnosima i pružao "moralno opravdanje za kolektivno nasilje."

Tipičan Šešeljev diskurs "ksenofobičnog nacionalizma", opisao je svedok, po pravilu počinje "glorifikacijom Srba" kao "velikog naroda" koji je često kroz istoriju bio žrtva spoljnih i unutrašnjih neprijatelja i trpeo užasne nepravde, a koji je i danas suočen sa "pretnjama". Najčešće "strane pretnje", prema Šešeljevim porukama, dolaze od Zapada i zapadnih sila, zatim od Evrope i Evropske unije, a slede ih Vatikan, Mađarska, Turska, Albanija i drugi neidentifikovani strani izvori. Izvori "unutrašnjih pretnji" su još raznovrsniji: predvode ih druge etničke ili verske grupe – Hrvati, Slovenci, kosovski Albanci i muslimanski fundamentalisti – a slede komunistički režim, srpske komunističke vođe, nepatriotski srpski mediji, razni izdajnici srpskog naroda i jedan broj konkretnih političkih vođa s kojima se Šešelj u određenim periodima razilazio.

Prema Šešelju, nastavio je Oberšal, krajnja opasnost s kojom su suočeni, daje Srbima opravdanje da pribegnu ekstremnim merama kako bi se zaštitili. To nasilje je opravdano jer se, po Šešelju, radi o samoodbrani i predstavlja odgovor na nasilje koje su započeli drugi. Mada negira da je ono usmereno protiv civila, Šešelj priznaje da su civilne žrtve neophodne, ali opravdane zbog krajnje opasnosti s kojom se suočavaju Srbi.

Za Šešeljev diskurs "ksenofobičnog nacionalizma" je, po Oberšalu, karakteristično i odbacivanje bilo kakvog kompromisa. Od manjina u Srbiji ili na "srpskim teritorijama" definisanim famoznom Šešeljevom linijom Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica se zahteva "apsolutna lojalnost" i "potpuno potčinjavanje" srpskoj većini, a oni koji to ne prihvataju moraju da se "spakuju i napuste Srbiju."

Ove Oberšalove zaključke tužiteljica Kristin Dal/Christine Dahl je danas ilustrovala odgovarajućim video insertima iz javnih govora i televizijskih nastupa Vojislava Šešelja, kao i citatima iz njegovih novinskih intervjua.

Optuženi Šešelj će sutra unakrsno ispitivati američkog sociologa.