HAG/DEN HAAG | 28.11.2012.

ŠEŠELJU POTVRĐENA DRUGA ODSLUŽENA KAZNA ZA NEPOŠTOVANJE SUDA

Žalbeno veće potvrdilo kaznu lideru srpskih radikala po drugoj optužnici za nepoštovanje suda, uz napomenu da je do sada već odslužio tih 18 meseci, kao i 15 meseci na koje je zbog sličnog dela osuđen prvi put

Žalbeno veće sutkinje Arlete/Arlette Ramaroson potvrdilo je danas kaznu Vojislavu Šešelju od 18 meseci zatvora po drugoj optužnici za nepoštovanje suda zbog objavljivanja poverljivih materijala o 10 svedoka optužbe u svojim knjigama i na internet stranici.

Odbačen je tužiočev argument da je kazna neadekvatna, uz obrazloženje da je Pretresno veće razumno zaključilo da 18 meseci zatvora odgovara "težini prekršaja i potrebi za odvraćanjem" od ponavljanja dela.

Kada je kazna od 18 meseci izrečena, presudom je naloženo da će je Šešelj služiti uporedo sa 15-mesečnom zatvorskom kaznom koja mu je odmerena po prvoj optužnici za nepoštovanje suda, takođe zbog objavljivanja informacija o identitetu zaštićenih svedoka. Tužilac je u žalbenom podnesku naveo da se kazne ne mogu služiti uporedo jer je vreme prve kazne isteklo do izricanja druge. Žalbeno veće je taj argument uvažilo, ali je naglasilo da je Šešelj i jednu i drugu kaznu tokom haškog pritvoreničkog staža već "odslužio".

Žalbeni podnesak optuženog nije ni razmatran jer je bio skoro četiri puta duži od dozvoljenog, a pošto je nakon dva upozorenja veća odbio da dostavi kraću verziju, zaključeno je da se odrekao prava na žalbu.

On je, inače, prvostepeno osuđen na još dve godine zatvora i po trećoj optužnici za nepoštovanje suda, zbog upornog oglušivanja o naloge veća da sa svoje internet stranice ukloni poverljive materijale o zaštićenim svedocima koji su bili predmet suđenja u prva dva predmeta. Lider srpskih radikala u pritvoru Tribunala čeka presudu i u "glavnom predmetu" po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Tužilac je, u tom postupku, tražio za njega kaznu od 28 godina zatvora, a presuda se očekuje na proleće ili u leto 2013. godine.