HAG/DEN HAAG | 28.03.2007.

SRPSKO PRAVOSUĐE ODLUČUJE O SUĐENJU KOVAČEVIĆU

Odbačena žalba odbrane Vladimira Kovačevića na odluku Veća za prosleđivanje predmeta kojom je u novembru prošle godine slučaj kapetana bivše JNA, optuženog za granatiranje Dubrovnika, ustupljen pravosuđu Srbije

Žalbeno veće je danas potvrdilo odluku Veća za prosleđivanje predmeta od 17. novembra prošle godine kojom je naloženo da se slučaj kapetana bivše JNA, Vladimira Kovačevića, prepusti srpskom pravosuđu.

Odbrana je smatrala da je Veće za prosleđivanje pri donošenju te odluke načinilo više činjeničnih i pravnih grešaka i da, pored ostalog, nije dalo dovoljnu težinu argumentima odbrane koji se odnose na narušeno psihičko zdravlje, odnosno mentalnu bolest, optuženog. Žalbeno veće je, međutim, odbacilo sve žalbene osnove Kovačevićeve odbrane i potvrdilo odluku o prosleđivanju predmeta Srbiji, kako bi se optuženom sudilo kada i ako se njegovo mentalno stanje popravi do mere da bude proglašen procesno sposobnim.

Bivši komandant Trećeg bataljona Trebinjske brigade JNA, optužen za granatiranje dubrovačkog Starog grada u decembru 1991. godine, uhapšen je i prebačen u Hag u septembru 2003. godine. Privremeno je oslobođen, odnosno upućen na lečenje u Srbiju, u junu 2004. godine, nakon što je u psihijatrijskoj ekspertizi ustanovljeno da nije u stanju da se izjasni o navodima optužnice. Postupak protiv njega pred Haškim tribunalom je u aprilu prošle godine obustavljen i tada je rečeno da bi mogao biti nastavljen samo u slučaju da mu se zdravstveno stanje popravi.

Pored Kovačevića, za granatiranje dubrovačkog Starog grada su pred Tribunalom do sada osuđena dva visoka oficira bivše JNA - general Pavle Strugar na osam godina zatvora i admiral Miodrag Jokić, koji je priznao krivicu, na sedmogodišnju zatvorsku kaznu.

Ovo je, inače, prvi tribunalov predmet koji je ustupljen pravosuđu Srbije. Do sada je, naime, Srbiji prosleđeno nekoliko predmeta u kojima su završene istrage, ali optužnice u Hagu nisu podignute.