HAG/DEN HAAG | 04.05.2006.

ŠTA JE MRKŠIĆ ZNAO ILI MORAO DA ZNA

Zvanični dokumenti Operativne grupe Jug ne sadrže informacije o zlostavljanju zarobljenika na Ovčari 20. novembra 1991. Ako su izveštaji postojali, prosleđeni su direktno komandantu Mrkšiću, tvrdi pukovnik Radoje Trifunović

Komandant Operativne grupe Jug Mile Mrkšić je morao da zna da pripadnici Teritorijalne odbrane i dobrovoljačkih odreda zlostavljaju zarobljenike u vukovarskoj kasarni, skladištu preduzeća Velepromet i na poljoprivrednom dobru Ovčara, svedočio je vojni ekspert optužbe, pukovnik Radoje Trifunović.

Konkretne informacije o zlostavljanjima zarobljenika na Ovčari Mrkšić je, tvrdi svedok, trebalo da dobije od pukovnika Milorada Vojinovića, komandanta 80. motorizovane brigade koja je 20. novembra 1991. godine obezbeđivala hangar na Ovčari. U hangaru se nalazilo više od 260 zarobljenika koji su tog dana dovedeni iz vukovarske bolnice, odnosno kasarne JNA. Oni su tokom noći odvedeni na stratište Grabovo gde su ih pripadnici Teritorijalne odbrane pogubili.

Vojinović se, rekao je svedok, u večernjim časovima 20. novembra pojavio u komandi tražeći da razgovara sa komandantom Mrkšićem "o problemima sa Teritorijalnom odbranom" koji su se odnosili na zlostavljanje zarobljenika na Ovčari.

O tome, međutim, ne postoji zvanična informacija budući da se "problemi na Ovčari" ne navode u naređenjima ili izveštajima Operativne grupe Jug koje tužilac već treći dan uvodi u dokaze nastojeći da dokaže komandnu odgovornost trojice oficira bivše JNA – Mrkšića, Šljivančanina i Radića.

Sudeći po izveštaju koji je, dan nakon masakra, iz Prve vojne oblasti upućen Generalštabu JNA, pukovnik Mrkšić je imao problema sa "meštanima i dobrovoljcima koji samostalno preduzimaju aktivnosti suprotne naređenjima komande". Ti problemi se, stoji u izveštaju, ne odnose na ratne zarobljenike sa kojima se, kako je napisano, "postupalo striktno u skladu sa Ženevskim konvencijama".

Dobrovoljci i teritorijalci su se, u vreme pogubljenja u Grabovu, nalazili pod komandom Operativne grupe Jug. Oni su priključeni drugim vojnim jedinicama nakon što je Mrkšić izdao naređenje o pretpotčinjavanju i povratku Gardijske brigade u Beograd 21. novembra 1991. godine.

Pukovnik Trifunović, koji je u vreme vukovarske operacije bio referent za operativne poslove Gardijske brigade, tvrdi da i pored saznanja o zlostavljanjima, koja je dobijao od komandanata potčinjenih jedinica, Mrkšić nije insistirao na zaštiti zarobljenika niti je po dolasku Gardijske brigade u Beograd pokrenuo istragu da se utvrdi ko je odgovoran za ubistva. "Koliko ja znam", rekao je, "Ovčaru niko nije spominjao".