HAG/DEN HAAG | 18.01.2006.

STIGLE RUSKE GARANCIJE ZA MILOŠEVIĆA

Uz garancije Ruske Federacije, dodeljeni branioci podneli i "lična obećanja" Slobodana Miloševića da će poštovati sve uslove boravka na privremenoj slobodi koje mu odredi Pretresno veće

Vlada Ruske Federacije je, posredstvom svoje ambasade u Hagu, dostavila Tribunalu garancije da će poštovati sve naloge i uslove koje Pretresno veće odredi u eventualnoj odluci o privremenom oslobađanju Slobodana Miloševića radi lečenja u Institutu Bakuljev/Bakoulev u Moskvi. Po mišljenju Miloševićevih dodeljenih branilaca, ruske garancije su "nedvosmislene" i "sveobuhvatne", tiču se svih pitanja vezanih za "transfer, boravak i predaju", odnosno povratak optuženog u Hag, i pokazuju "čvrstu nameru" moskovskih vlasti da sarađuju sa Tribunalom.

Uz garancije Ruske Federacije, u poverljivom aneksu današnjeg podneska dodeljenih branilaca podneta su i "lična obećanja" optuženog da će poštovati sve uslove boravka i lečenja u Moskvi koje mu odredi Pretresno veće. Dodeljeni branioci se još jednom kategorički protive zahtevu tužioca da se suđenje nastavi i u odsustvu Miloševića i ukazuju da optužba nije ponudila nikakve dokaze da se optuženi, ukoliko bude privremeno oslobođen, neće vratiti u Hag na nastavak suđenja. Osporava se, takođe, i tužiočeva sugestija da ruske vlasti neće biti u stanju da Miloševića uhapse i izruče natrag u Hag u slučaju da on prekrši uslove privremenog boravka na slobodi.

U svom preliminarnom podnesku, tužilaštvo je najavilo da će se o vrednosti ruskih garancija detaljnije izjasniti kada one stignu do Tribunala.

Večeras su objavljeni i najnoviji podaci o utrošku vremena koje je Miloševiću odobreno za izvođenje dokaza odbrane. Zaključno sa 12. decembrom prošle godine, Milošević je za izvođenje svojih dokaza potrošio 280 sati i 15 minuta ili 70,06 radnih dana, što znači da mu je do kraja dokaznog postupka ostalo još nepunih 80 rati ili 20 radnih dana.