HAG/DEN HAAG | 19.06.2013.

STRATEGIJA NOJA

Na prvoj konferenciji za novinare nakon javnog objavljivanja pisma danskog sudije Harhofa, glasnogovornici suda i tužilaštva su na sva pitanja koja su se odnosila na navode iz pisma i njegove eventualne posledice, složno odgovarali sa "nemamo komentara"

Grudva koja je prošle sedmice bačena u Danskoj, u vidu "privatnog pisma" u kojem sudija Frederik Harhof/Harhoff izražava "duboku zabrinutost da je Tribunal promenio kurs pod pritiskom vojnih establišmenta nekih uticajnih zemalja", u međuvremenu se pretvorila u lavinu reakcija, komentara i novih otkrića o tome šta se dešava iza kulisa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

No sve to kao da se ne dotiče Tribunala: na sva novinarska pitanja koja su se odnosila na navode iz pisma i njegove eventualne posledice, glasnogovornici suda i tužilaštva - Magdalena Spalinska i Aleksandar Kontić - su na današnjoj konferenciji za štampu složno odgovarali sa "nemamo komentara".

A pitanja je bilo mnogo, više nego na bilo kojoj dosadašnjoj konferenciji za novinare u Tribunalu. Pomenimo samo neka.

Glasnogovornici nisu imali komentara na pitanja kako su na Harhofovo pismo reagovali predsednik Meron, ostale sudije i tužilac Bramerc/Brammertz. Spalinska nije želela da komentariše inicijative nekih udruženja žrtava za potpisivanje peticije kojom će se od UN tražiti formiranje nezavisne istražne komisije za proveravanje navoda iz pisma sudije Harhofa, dok je Kontić ostao bez komentara na pitanje da li će ured tužilaštva tražiti da se o tome sprovede interna istraga u Tribunalu. Kontić je, takođe, izbegao da se izjasni da li će tužilaštvo tražiti reviziju oslobađajućih presuda Gotovini, Markaču i Perišiću na bazi Harhofovog navoda o "pritiscima vojnih establišmenta nekih uticajnih zemalja", mada je dodao da se, nezavisno od toga, i dalje razmatra mogućnost za podnošenje zahteva za reviziju.

Na isti način - sa "nemamo komentara" - glasnogovornici su danas odgovorili i na seriju pitanja o poverljivim diplomatskim depešama objavljenim na Vikiliksu/WikiLeak, iz kojih se vide odnosi predsednika Merona sa američkim diplomatama i drugim zvaničnicima SAD.

Na novinarsku opasku da bi bilo dobro da se predsednik Meron sastane sa novinarima i govori o situaciji koja nanosi štetu Tribunalu, Spalinska je odgovorila da predsednik "za sada" ne želi da to komentariše. Bez odgovora i komentara je, takođe, ostalo pitanje šta - ako išta - predsednik Meron i ostale sudije nameravaju da učine kako bi obnovile tribunalov narušeni kredibilitet i izgubljeno poverenje.