04.07.2006.

STVARNI LAVOVI I LAŽNI LOGORI

Ratni ministar informisanja bosanskih Srba i danas smatra da su tačne njegove tvrdnje iz 1992. godine da su "muslimanski fanatici srpskom decom hranili lavove u sarajevskom zoološkom vrtu". U isto vreme, kaže da su objekti na teritoriji pod srpskom kontrolom, koje su strani novinari opisali kao koncentracione logore, zapravo bili "centri za zbrinjavanje izbeglica"

Srpski mediji u BiH tokom ratne 1992. godine "nisu bili na liniji SDS" i izveštavali su "nepristrasno i profesionalno", kaže tadašnji ministar informisanja u Vladi bosanskih Srba Velibor Ostojić u nastavku svedočenja na suđenju Momčilu Krajišniku. Odgovarajući na pitanja sudija, on je rekao da je njegovo ministarstvo stvaralo uslove za objektivno informisanje, strogo se protiveći prenošenju lažnih vesti da bi se izbeglo širenje panike među stanovništvom.

Nešto kasnije, tužilac je svedoka suočio sa snimkom intervjua koji je 1992. godine dao novinaru beogradske televizije Radovanu Brankovu. U tom razgovoru Ostojić tvrdi da "muslimanski fanatici i krvoloci srpskom decom hrane lavove u sarajevskom zoološkom vrtu", te da je iz Drine "izvađen splav napravljen od srpskih tela".

Upitan "da li je to istina koju je njegovo ministarstvo širilo", Ostojić je izjavio da su to bile proverene informacije do kojih je došao srpski MUP i da je bilo potrebno da javnost zna "šta se dešava na terenu".

S druge strane, "stanje na terenu" u vezi sa logorima u delu BiH pod srpskom kontrolom, svedok je video drugačije od većine stranih novinara. Tvrdnje medija da su hiljade nesrba u leto 1992. godine širom Srpske republike BiH bile zatočene u koncentracionim logorima, Ostojić je demantovao i tada i danas. Rekao je da su to bili "centri za zbrinjavanje izbeglica koje su tu dobrovoljno došle". Takvi centri su, po njemu, između ostalih bili Karaterm, Omarska, Trnopolje i Manjača.

Jedan od zaštićenih svedoka optužbe je u svom iskazu rekao da je Velibor Ostojić bio jedan od glavnih organizatora napada na Foču i proterivanja muslimanskih stanovnika tog grada. On je opisao i da je, tokom srpskog napada na Foču 9. aprila 1992. godine, Ostojić preko lokalnog radija poručio svojim sunarodnicima da "pucaju na sve što se kreće i zakolju sve što im padne šaka". Ostojić, međutim, tvrdi da je zbog očeve smrti ceo april proveo u roditeljskoj kući bez telefona u selu udaljenom 25 km od Foče, te da ni "fizički nije bio u prilici" da se obraća preko radija.

No, tužilac mu je predočio transkripte njegovih izjava Radio Beogradu od 8. i 14. aprila 1992. godine i upitao kako je moguće da je "fizički bio u prilici" da daje izjave za Radio Beograd, a ne i za Radio Foču. To se, kaže svedok, desilo kada je bio u poseti stricu koji je imao telefon, pa su ga "neki novinari" tu našli i tražili izjavu.

Svedočenje Velibora Ostojića je danas okončano, a sutra bi trebalo da se pojavi novi svedok kojeg su pozvale sudije.