HAG/DEN HAAG | 26.10.2007.

SUDIJA ANTONETI IDE U POSETU ŠEŠELJU

Objavljen protokol po kojem će se odvijati poseta sudije Antonetija ćeliji i kancelariji Vojislava Šešelja u Pritvorskoj jedinici UN. Cilj posete je da se proveri da li su optuženom koji se sam brani obezbeđeni adekvatni radni uslovi

Kako bi proverio da li su optuženom koji se sam brani obezbeđeni adekvatni radni uslovi, sudija Žan-Klod Antoneti/Jean-Claude Antonetti će pre početka suđenja, zakazanog za 7. novembar ove godine, posetiti ćeliju i kancelariju Vojislava Šešelja u Pritvorskoj jedinici UN.

Poseta će se odvijati prema protokolu koji je definisao sudija Antoneti. U njegovoj pratnji će, prema navedenom protokolu, biti jedan pravni savetnik Pretresnog veća, predstavnik Sekretarijata suda i prevodilac. Šešelju je naloženo da sam ili uz pomoć pritvorskog osoblja, ćeliju u kojoj boravi i dodatnu prostoriju koja mu je stavljena na raspolaganje kao kancelarija, sredi tako da se ne vidi ni jedan dokument koji priprema za svoju odbranu.

Prema protokolu, tokom posete optuženi se neće verbalno obraćati sudiji Antonetiju i ostalim prisutnim, a ukoliko on to ipak učini predstavnik Sekretarijata je dužan da to snimi. Isto važi i za sudiju i ostale prisutne: oni ne treba da se obraćaju optuženom, a ako to ipak učine, predstavnik sekretarijata će to snimiti. Ukoliko bude potrebno, audio zapis eventualne verbalne razmene optuženog i njegovih gostiju, navodi se u protokolu, može da bude preslušan na predraspravnoj konferenciji, koja je zakazana za 6. novembar ove godine.