HAG/DEN HAAG | 13.03.2007.

SUDIJA ANTONETI "OSVOJIO" ŠEŠELJA

Na prvoj konferenciji o stanju u postupku nakon štrajka glađu, optuženi Vojislav Šešelj i novi predraspravni sudija Žan-Klod Antoneti razmenili komplimete i izrazili obostranu zapanjenost načinom na koji je u protekle četiri godine vođen ovaj predmet

Vojislav Šešelj je danas bio "iskreno zapanjen" onim što je francuski sudija Žan-Klod Antoneti/Jean-Claude Antonetti izgovorio u polučasovnom monologu na početku konferencije o stanju u postupku.

Sudija Antoneti je rekao da se u protekle četiri godine "savršeno slagao sa optuženim" o tri ključna pitanja: pravu Šešelja da se sam brani, da mu se dokazni materijal dostavlja "na papiru i na srpskom", kao i da mu se obezbede finansijska sredstva za pokrivanje troškova odbrane. O svim tim pitanjima Antoneti je, tvrdi, od samog početka imao drugačija mišljenja od ostalih sudija u Pretresnom veću. "Da je to na vreme rešeno", primetio je Antoneti, "ne bismo danas, posle četiri godine, bili ponovo na početku."

Jedino sa čime se novi predraspravni sudija nije složio sa Šešeljem jeste, kako je rekao, "strašan broj od više od 240 podnesaka" koje je optuženi podneo u protekle četiri godine, kao i "serija optužbi protiv sudija" sa čak 12 zahteva za njihovo izuzeće. Konstatujući da, "na sreću", on nije među sudijama čije je izuzeće tražio Šešelj, Antoneti je zaključio da u držanju optuženog postoje mnogi "pozitivni faktori", kao što su dobrovoljna predaja, razumni zahtevi i predlozi koje je podnosio u protekle četiri godine, kao i to što je "bez incidenata" svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću. Činjenicu da je optuženi u novembru prošle godine pribegao štrajku glađu, Antoneti je objasnio Šešeljevim "utiskom da je pred zidom i da ga ne slušaju."

Optuženi nije ostao dužan sudiji koji se u protekle četiri godine tako "savršeno slagao" sa njegovim ključnim zahtevima, pa je uzvratio kako "prvi put sa mesta predsedavajućeg sudije čuje razložno, trezveno, zrelo pravničko razmišljanje."

Šešelj je ponudio i opravdanje za Antonetijeve zamerke: podnesci kojima je zatrpavao sud su, rekao je, bili plod "egzistencijalne borbe" protiv nametnutih branilaca u pripravnosti, protiv kojih su on i njegovi saradnici "izmišljali uvrede, kako bi im učinili moralno neprihvatljivim" da ostanu na tom položaju. A sudije je, objasnio je Šešelj, "vređao u očajanju, ali uvek je za to imao razloge."

Antoneti je, inače, četvrti predraspravni sudija u predmetu Vojislava Šešelja. Pre njega u toj ulozi su bili nemački sudija Šomburg/Schomburg, Ađius/Agius sa Malte i Holanđanin Ori/Orie.