HAG/DEN HAAG | 21.07.2005.

SUĐENJE ZA AHMIĆE U BIH?

Haški tužitelji predlažu da se sudjenje Pašku Ljubičiću, optuženom za zločin u Ahmićima, prepusti Bosni i Hercegovini. Obrana predlaže da se proslijedi hrvatskim sudovima.

Glavna tužiteljica Carla Del Ponte namjerava sudjenje Pašku Ljubičiću prepustiti Bosni i Hercegovini te je od Vijeća za proslijedjivanje zatražila da joj to odobri.

Bivši zapovjednik Vojne policije HVO u srednjoj Bosni optužen je za masakr koji je specijalna jedinica VP počinila u selu Ahmići u aprilu 1993. godine, te za više drugih slučajeva napada na bošnjačke civile u srednjoj Bosni.

Težina zločina i vojni rang opuženog dopuštaju prebacivanje predmeta nacionalnom pravosudju, smatra tužiteljica. U pogledu toga kojoj državi bi proslijedila predmet, Del Ponte ukazuje na princip da se “krivični predmeti procesuiraju tamo gdje su zločini počinjeni – u ovom slučaju to je Bosna i Hercegovina”.

U prvoj reakciji na ovaj zahtjev, obrana je navela da se ne protivi proslijedjivanju predmeta, ali drži da bi trebao biti prepušten sudu u Hrvatskoj.

Pred Tribunalom su vodjena tri sudjenja u kojima je središnja točka optužbi bio masakr u Ahmićima - sudjenje Tihomiru Blaškiću, Dariju Kordiću i šestorici optuženih iz predmeta "Kupreškić i ostali". Tri optužena su proglašena krivima.