HAG/DEN HAAG | 14.03.2005.

SUSRET S "PUKOVNIKOM" ORIĆEM

Na suđenju Naseru Oriću svjedoči bivši oficir britanske armije, pukovnik Vilijem Taker, pomoćnik zapovjednika snaga UNPROFOR u BiH francuskog generala Filipa Morijona.

U nastavku suđenja Naseru Oriću danas je svjedočenje počeo oficir britanske armije, pukovnik Vilijem Taker/William Tucker. Svjedok je u jesen 1992. i proljeće 1993. godine bio pomoćnik tadašnjeg zapovjednika snaga UNPROFOR-a u BiH, francuskog generala Filipa Morijona/Phillipe Morillon.

Vilijem Taker je kao glavni vojni pomoćnik komandanta UNPRPOFOR-a organizirao sve njegove tadašnje sastanke sa političkim i vojnim predstavnicima zaraćenih strana u BiH.

Taker je danas svjedočio o posjeti generala Morijona Cerskoj početkom marta 1993. godine na molbu predsjednika Alije Izetbegovića i susretu sa, kako ga i svjedok i optužba nazivaju, "pukovnikom" Orićem u Konjević Polju.

"Izgledao je profesionalno, govorio jasno, nije glumatao i izgledalo je da ima potpunu kontrolu nad svojim ljudima", rekao je Taker opisujući Orića. On je također izjavio da general Morijon u Cerskoj nije našao dokaze da su počinjena zvjerstva nad bošnjačkim stanovništvom, kako mu je ranije bilo rečeno u Sarajevu.

"General Morijon je kazao da on dobro poznaje miris spaljenih tijela i da takav miris u Cerskoj nije mogao osjetiti, te da osim tridesetak srpskih vojnika tamo nije nikog drugog vidio", rekao je svjedok.

Pukovnik Taker je tokom svjedočenja izjavio da su od početka januara 1993. godine od srpskih snaga UNPROFOR-u počele stizati pritužbe da muslimanske snage pale srpska sela u regionu Srebrenice.

"Srbi su se žalili da Bošnjaci uvijek traže pomoć od UN-a kada su se stvari loše odvijale po njih", izjavio je pukovnik Taker naglasivši da su se žalbe srpske strane intenzivirale u februaru 1993. Tada im je general Milan Gvero kazao da je na srpski pravoslavni Božić napadnuto selo Kravica a stanovništvo sela pobijeno.

General Morijon je već ranije, svjedočeći protiv Miloševića, masakr u Srebrenici pripisao mržnji koja je nastala početkom rata kampanjom "da nema zarobljenih" koju je Naser Orić, navodno, sprovodio tokom napada na srpska sela.

Nasera Orića optužnica tereti po šest tačaka za ratne zločine zbog pljačke i paljenja srpskih sela u istočnoj Bosni i za loše postupanje, prebijanje i ubijanje srpskih zatvorenika u policijskoj stanici u Srebrenici.