HAG/DEN HAAG | 31.01.2007.

SVJEDOČANSTVA ŽRTAVA "SNAJPERSKOG RATA"

Dokazni postupak tužilaštva na suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosne nastavljen je svjedočenjem žrtava "snajperskog rata" u Mostaru tokom hrvatsko muslimasnkih sukoba u tom gradu. Nakon njihovih iskaza tužilaštvo će pozvati vještka koji će dati stručno mišljenje o dvanaest snajperskih incidenata

Suđenje šestorici bivših čelnika Herceg Bosne nastavljeno je svjedočenjem žrtava "snajperskog rata" u Mostaru. Nakon iskaza osam takvih svjedoka tužilaštvo će naredne sedmice pozvati vještaka koji će dati svoje mišljenje o dvanaest snajperskih incidenata koji su se dogodili tokom hrvatsko muslimanskih sukoba u tom gradu.

Prvi takav svjedok bio je Omer Dilberović koji je snajperskim hicem ranjen krajem avgusta 1993. godine na povratku sa groba svog sina na Mazoicama. Nakon što su njegova supruga i prijateljica bezbjedno pretrčale "snajpersku liniju" između dvije napuštene kuće, svjedok je pogođen hicem koji je, tvrdi, ispaljen iz Zapadnog Mostara. Tog popodneva u Mostaru je, kaže, bilo lijepo vrijeme, bez magle ili vjetra tako da je vidiljivost bila odlična.

S obzirom da je u to vrijeme Dilberović imao "samo 48 godina" odbrana je u unakrsnom ispitivanju tvrdila da je on bio vojni obaveznik, a kao jedan od argumenata navedena je i potvrda o invaldinosti koju je svjedok po okončanju rata dobio od vojne komisije. Svjedok je naveo da je cijelo vrijeme rata bio običan civil, a da je određene povlastice ostvario kao roditelj "šehida", poginulog sina koji je bio pripadnik Armije BiH.

Naredni svjedok, koji je iskaz dao pod zaštitnim mjerama i pseudonimom "DB", je 1993. godine bio pripadnik Vatrogasne brigade u Istočnom Mostaru. Snajperskim hicem je pogođen u leđa kada je pokušao pomoći čovjeku koji je ranjen koji minut ranije na platou ispred zgrade vatrogasne brigade, u neposredoj blizini bivše Ulice Maršala Tita.
Ni on, međutim, nije mogao precizirati odakle su hici ispaljeni. Koliko se sjeća, nakon toga, na istom mjestu pogođen je još jedan čovjek.

Svjedočenja o snajperskim incidentima danas su nastavljena i iskazom Dževada Hadžizukića iz Mostara čija je supruga poginula na terasi njihove kuće u stambenom naselju Tekija. Kobni hitac je ispaljen sa brda Hum na kojem su se, tvrdi svjedok, nalazili snajperisti HVO.

Njegovo svjedočenje biće nastavljeno sutra.