HAG/DEN HAAG | 05.02.2007.

SVLAČENJE I IZUVANJE U SUDNICI

Žrtve snajperskih incidenata u Mostaru u sudnici skidale sa sebe odjeću i obuću kako bi sudijama, advokatima odbrane i optuženima pokazali ožiljke od rana. Odbrani to nije bilo dovoljno pa su svjedoci nekima od njih morali iznova pokazivali ožiljke

Žrtve "snajperskog rata" u Mostaru danas su u sudnici sa sebe skidale odjeću i obuću kako bi sudijama, advokatima odbrane i optuženima pokazali ožiljke od snajperskih hitaca ispaljenih, kako svjedoci pretpostavljaju, sa položaja HVO na brdu Stotina.

Damir Katica je u septembru 1993. godine ranjen na putu ka skloništu u mostarskom naselju Donja Mahala. U trenutku ranjavanja imao je samo dvanaest godina što po optuženom generalu Slobodanu Praljku nije "ni puno ali ni malo" mada nije objasnio na šta je pri tome mislio. Hici kojima je ranjen u trbuh i ruku, čvrsto je uvjeren svjedok, došli su iz snajperskog gnijezda HVO na Stotini.

Istog mišljenja bio je i sljedeći svjedok, Munib Klarić koji je 10. oktobra 1993. godine, prilikom odlaska po vodu iz Neretve, ranjen snajperom u petu. Pošto je u momentu ranjavanja bio leđima okrenut Neretvi i brdu na drugoj obali, nije tvrdio da zna "sto posto" odakle je hitac ispaljen ali je rekao da pretpostavlja da je pogođen snajperskim hicem sa Stotine.

Iako je Klarić tokom glavnog ispitivanja nekoliko puta u sudnici skidao cipelu i pokazivao ožiljke, nekim advokatima odbrane to nije bilo "dovoljno jasno" pa je svjedok u jednom trenutku prišao branitelju Milivoja Petkovića, izuo se pred njim i iz neposredne blizine mu još jedanput pokazao ožiljke.

Majkl Karnavas/Michael, advokat Jadranka Prlića za ovog svjedoka nije imao pitanja, ali nije propustio da mu se zahvali što je "prešao toliki put samo da kaže kako ne zna odakle je na njega pucano."

Mnogo više pitanja je, kao i obično, imao optuzeni general Praljak koji je tvrdio da je mnogo vjerovatnije da je hitac koji je Klarića ranio stigao iz pravca Huma a ne iz pravca Stotine. "Nećeš me zbunit' generale", rekao mu je u jednom trenutku svjedok objasnivši po ko zna koji put da on nije stručnjak za balistiku te da on samo pretpostavlja odakle je na njega pucano, a da bi Sud trebao utvrditi konačnu istinu. Dodao je kako bi sa onim ko ga je gađao danas rado popio kafu, da bi mu oprostio ali ne i zaboravio.

Suđenje šestorici bivših čelnika Herceg Bosne nastavlja se sutra iskazima još dvije žrtve "snajperskog rata" u Mostaru.