HAG/DEN HAAG | 23.02.2006.

TODOVIĆ I RAŠEVIĆ DO DALJEG U TRIBUNALU

Žalbeno veće naložilo dodatno razmatranje odluke o ustupanju predmeta Save Todovića Državnom sudu u BiH

Savo Todović bivši zamenik upravnika kazneno popravnog (KP) doma u Foči i komandir straže u tom zatvoru Mitar Rašević ostaju do daljeg u Pritvorskoj jedinici Tribunala pošto je Žalbeno veće poništilo odluku kojom je predmet Todovića trebalo da bude prepušten sudu u BiH. Sporna odluka vraćena je "na dodatno razmatranje" specijalnom Veću zaduženom za rešavanje zahteva o ustupanju tribunalovih predmeta drugim pravosuđima.

Specijalno veće se takođe "upućuje da ne donosi nikakve odluke" u vezi sa ustupanjem ovog predmeta dok Pretresno veće ne odluči o zahtevu tužilaštva za spajanjem izmenjenih optužnica protiv Raševića i Todovića. Iz istog razloga, Žalbeno veće je suspendovalo izvršenje odluke o prepuštanju predmeta protiv Mitra Raševića sudu u BiH.

Savo Todović i Mitar Rašević su optuženi za zločine u fočanskom KP domu 1992. godine. Za iste zločine optužen je i bivši upravnik tog zatvora Miroslav Krnojelac, koji je nakon suđenja u Tribunalu osuđen najpre na sedam i po godina, da bi mu nakon žalbe tužilaštva ta kazna bila udvostručena – na 15 godina zatvora.