HAG/DEN HAAG | 08.04.2015.

TOLIMIRU POTVRĐENA OSUDA ZA GENOCID I KAZNA DOŽIVOTNOG ZATVORA

Žalbeno veće potvrdilo osudu za genocid i kaznu doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru, bivšem Mladićevom pomoćniku za bezbednost i obaveštajne poslove u Glavnom štabu VRS. Delimično prihvatanje nekoliko žalbenih osnova osuđenog i ukidanje pojedinih osuda, po oceni sudija, ne zaslužuje smanjenje prvostepene kazne

Žalbeno veće je danas jednoglasno potvrdilo kaznu doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru. Većinom glasova petočlano veće je odbacilo većinu od 25 žalbenih osnova kojima je bivši bezbednjak i obaveštajac u Glavnom štabu VRS nastojao da ospori zaključke iz prvostepene presude.

Pretresno veće je, podsetimo, u decembru 2012. godine proglasilo Tolimira krivim za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljenje, ubistva, progone i prisilno preseljenje stanovništva Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine.

Tolimir je, prema zaključku iz prvostepene presude koji su usvojile i sudije Žalbenog veća"aktivno učestvovao i znatno doprineo" sprovođenju dva udružena zločinačka poduhvata - ubijanju vojno sposobnih muškaraca Srebrenice i proterivanju muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe. Rezultat je bio "masovno pogubljenje hiljada bosanskih Muslimana iz Srebrenice i prisilno premeštanje hiljada civila iz obe enklave".

Žalbeno veće je, u celosti ili delimično, prihvatilo devet od 25 Tolimirovih žalbenih osnova ukazujući da je u delovima prvostepene presude došlo do "pogrešne primene prava" ili da su pojedini nalazi Pretresnog veća "nedovoljno obrazloženi". Tako je delimično preinačena i osuda za genocid ali samo u delu koji se odnosi na Tolimirovu odgovornost za "ubistvo trojice lidera Muslimana iz Žepe nakon prisilnog premeštanja stanovništva enklave". Naglašeno je međutim da su "Muslimani iz Žepe žrtve genocida, zajedno sa muslimanskim stanovništvom Srebrenice i istočne Bosne". Ubistvo trojice lidera iz Žepe - Avde Palića, Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića - predstavlja ratni zločin i zločin protiv čovečnosti, naglašava se u današnjoj presudi Žalbenog veća.

Žalbenom presudom Tolimir je oslobođen i odgovornosti za zločin "Škorpiona":ubistvo šestorice zarobljenika iz Srebrenice krajem jula 1995. kod sela Trnova. Žalbeno veće je zaključilo su da nije u dovoljnoj meri uspostavljena veza između neposrednih počinilaca, pripadnika specijalne jedinice policije poznatije kao "Škorpioni" i članova udruženog zločinačkog poduhvata u okviru kojeg su počinjena srebrenička ubistva.

Prihvatanje nekoliko Tolimirovih žalbenih osnova i delimično ukidanje pojedinih osuda iz prvostepene presude, nije međutim uticalo na visinu kazne. Zdravko Tolimir je, inače, četvrti optuženi pravosnažno osuđen na najtežu kaznu koju može da izrekne Tribunal: doživotni zatvor. Pre njega su na tu kaznu osuđeni Stanislav Galić (zbog kampanje artiljerijskog i snajperskog terora nad Sarajevom), te Vujadin Popović i Ljubiša Beara, zbog srebreničkog genocida.